Ako podporiť kultúru vo vašom meste? Darujte 2 percentá centrám Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga


Foto: Ako podporiť kultúru vo vašom meste? Darujte 2 percentá centrám Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga Foto: Facebook/Stanica Žilina-Záriečie

Už dlhé roky s nadšením a vášňou organizujú koncerty, výstavy, festivaly, kurzy aj diskusie. V detských ateliéroch podnecujú u najmenších návštevníkov tvorivý pohľad na svet a keď vlastné priestory práve nevyužívajú oni, radi ich poskytnú iným na ďalšie akcie. Občianske združenie Truc sphérique, ktoré prevádzkuje najväčšie nezávislé kultúrne centrá v Žiline, Stanicu Žilina-Záriečie a Novú synagógu, sa aj tento rok uchádza o vaše 2 percentá.

V priestoroch musia pravidelne upratovať, zakúriť či svietiť, a nezabúdajú pritom ani na okolie, kde sa starajú o záhradu či výsadbu stromov. Následné faktúry však nemožno zaplatiť umením. Každý mesiac sa tak vynorí otázka, ako finančne zabezpečiť ďalší chod centier. Odpoveďou môžu byť práve 2 percentá od ľudí, ktorí vidia v podpore kultúry zmysel. Tá totiž za posledné mesiace prechádza turbulentným obdobím.

„Kultúra potrebuje vaše 2 %. Chcú ju zneužiť na presadzovanie svojich záujmov. Chcú ju ovládať. Chcú diktovať, ktorá je správna. Sú nekultúrni, ale to neznamená, že kultúra stojí na okraji ich záujmu. Venujú jej veľa času a pozornosti − pretože sa jej boja. Boja sa kultúry, lebo tá vždy prežije. Kultúra prežila fašizmus, komunizmus aj mečiarizmus. Oni to vedia a nepáči sa im to,“ prichádza so silným odkazom občianske združenie.

Jedným dychom však dodáva, že vonkajším negatívnym vplyvom sa nepoddá. O kultúru budeme bojovať – a veríme, že vy v tom budete s nami. Že dokážete oceniť dôležitosť nezávislej a kvalitnej kultúry. Že vidíte zmysel nášho dlhodobého snaženia v kultúrnych centrách Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga. Zoberte im svoje 2 % a dajte ich na to, čoho sa nekultúra najviac bojí. Na kultúru. Ďakujeme,“ dopĺňajú.

Ak súhlasíte s názorom občianskeho združenia a svoje 2 percentá by ste chceli venovať práve spomínaným žilinským kultúrnym centrám, potrebujete na to len dva údaje – IČO 36143693 a obchodné meno Truc sphérique. Viac informácií o tom, ako presne postupovať, nájdete po kliknutí SEM.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok