Most na Liptove podmylo, je vo veľmi zlom stave. Pre miestnych je jedinou cestou domov


Foto: Most na Liptove podmylo, je vo veľmi zlom stave. Pre miestnych je jedinou cestou domov Foto: Žilinský samosprávny kraj

Kúpeľná osada Korytnica, ktorá je miestnou časťou Liptovskej Osady, bojovala v nedeľu 11. februára 2024 s prívalovými dažďami. Výdatné zrážky zanechali stopy aj na miestnom moste na ceste III/2222, ktorý podmylo a zatopilo. Po opadnutí hladiny potoka bol preto podrobený statickému posúdeniu. Výsledky hovoria jasne, mostný objekt je vo veľmi zlom stave.

„Mostný zvršok je zdegradovaný, je potrebné ho odstrániť a vybudovať nový,  spolu s rímsou a zvodidlami. Počas najbližších dní zvoláme krízový štáb, na ktorom budeme informovať o výsledkoch statického posúdenia a vyhlásená bude mimoriadna situácia, riadená krízovým štábom,“ informuje riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová.

Aktuálne sa na mieste vykonávajú záchranné a zabezpečovacie práce mostného objektu. Keďže sa predmetný most nachádza na jedinej prístupovej komunikácií do Korytnice, ich súčasťou bude aj vybudovanie náhradného premostenia, ktorého realizácia potrvá približne 2 až 3 týždne v závislosti od klimatických podmienok.

„V tejto chvíli je spracovaná projektová dokumentácia na rekonštrukciu mostného objektu a prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby,“ spresnila hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Kým dôjde k vybudovaniu náhradného premostenia, vozidlá budú prechádzať po existujúcom moste v obmedzenom režime.


Dočasné premostenie s obchádzkovou trasou bude stáť približne 40-tisíc eur, rekonštrukcia samotného mostného objektu je odhadovaná na približne 180-tisíc eur. Všetky zabezpečovacie práce si budeme uplatňovať u Ministerstva životného prostredia SR a miestneho príslušného Okresného úradu.

Okrem mostu v Korytnici je v zlom a veľmi zlom stave v súčasnosti aj ďalších 160 mostných objektov. V rokoch 2018 – 2023 bolo v Žilinskom kraji zrekonštruovaných 88 mostov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu