Ako postupujú práce na autobusovej stanici v Žiline? Novú podobu by mala dostať do konca novembra


Foto: Ako postupujú práce na autobusovej stanici v Žiline? Novú podobu by mala dostať do konca novembra

V októbri minulého roka začali práce na žilinskej autobusovej stanici, ktorá je investíciou v rámci rekonštrukcie železničného uzla Žilina. Aj keď sa môže zdať, že jej podoba sa veľmi nemení, opak je pravdou. Na stavenisku sa realizovali prípravné práce ako výrub stromov, odstránenie stĺpov verejného osvetlenia, betónových zábran a rampy. Priestor museli vyčistiť a zmonitorovať kanalizáciu.

Keďže autobusová stanica je aj naďalej neustále v prevádzke, bolo potrebné zriadiť pre cestujúcich dočasné prístrešky. Tie sa nachádzajú na bývalom nástupišti č. 6, kde rozobrali staré prestrešenie. V súčasnosti sú úplne vylúčené z prevádzky nástupištia č. 1 a č. 2., kde prebieha demontáž zastrešenia,“ informuje procesná manažérka ŽSR Lucia Lizáková.


Pozornosť ľudí môže zaujať šesť unimobuniek v dvoch poschodiach nad sebou, ktoré sa nachádzajú na ľavej strane od výjazdu na ulicu Jána Milca. Ide o dočasný priestor, kde je umiestnený dispečing SAD a odpočinkové priestory pre šoférov autobusov.


Na druhej strane, pri Hviezdoslavovej ulici, sa rozšírila spevnená plocha. „V tomto mieste je zriadená dočasná unimobunka, ktorá bude slúžiť ako pokladňa na zakúpenie cestovných lístkov pre cestujúcu verejnosť,“  uviedla procesná manažérka ŽSR.

Na samotných nástupištiach prebiehajú búracie práce, odvoz stavebnej sute a príprava na zriaďovanie nových konštrukčných vrstiev nových nástupíšť. Akú však bude mať autobusová stanica výslednú podobu, zatiaľ nie je známe. Zistiť to môžeme už na jeseň. Ak sa totiž nevyskytnú žiadne nepriaznivé okolnosti, zhotoviteľ sľubuje termín ukončenia najneskôr v novembri 2024. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu