Pri cúvaní zrazil chodkyňu, v nemocnici zomrela. Súd v Námestove dal vodičovi domáce väzenie


Foto: Pri cúvaní zrazil chodkyňu, v nemocnici zomrela. Súd v Námestove dal vodičovi domáce väzenie Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Okresný súd v Námestove rozhodoval o osude 21-ročného vodiča, ktorý pri cúvaní z kopca smrteľne zrazil staršiu chodkyňu. Na zasadnutí konanom v utorok 6. februára súd schválil dohodu o vine a treste medzi obvineným a prokurátorom. Muž tak dostal len domáce väzenie. 

Nešťastná udalosť sa stala ešte v apríli minulého roka. Obvinený muž šoféroval nákladné vozidlo, s ktorým cúval z kopca miestnej komunikácie v obci Oravský Podzámok vedúcej od cesty I/59 k rodinnému domu. Zadnou ľavou časťou následne narazil do 64-ročnej chodkyne, ktorá prechádzala poza vozidlo.

V rozhodnutí súdu sa uvádza, že cúval bez zaradeného rýchlostného stupňa, preto mu nefungovali parkovacie senzory. Zároveň sa „dostatočne nepresvedčil, či tento manéver môže vykonať bez nebezpečenstva a bezpečné cúvanie si nezabezpečil pomocou spôsobilej a náležite poučenej osoby, ktorá by mu priestor za vozidlom zabezpečila.“


Žena po náraze spadla na vozovku a okrem iných menej závažných zranení utrpela pomliaždenie mozgu s vnútrolebečným krvácaním pri zlomenine lebečnej klenby a spodiny. Záchranári ju okamžite previezli do ružomberskej nemocnice, no tam napriek snahám lekárov po niekoľkých hodinách zomrela.

Vodič bol obvinený z prečinu usmrtenia. Sudkyňa mu uložila trest domáceho väzenia na dva roky. Muž sa tak musí zdržiavať len vo svojom obydlí a viesť riadny život. Výnimku má len pri dochádzaní do práce. Rovnako nemôže dva roky viesť akékoľvek motorové vozidlá.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu