Poľsko šiestykrát predĺžilo kontroly na hraniciach. Režim na hranici s Českom sa zmení


Foto: Poľsko šiestykrát predĺžilo kontroly na hraniciach. Režim na hranici s Českom sa zmení

Poľsko predĺžilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. marca. Vyplýva to z nariadenia ministerstva vnútra. Hraničné kontroly sa vykonávajú len náhodne pri vstupe do Poľska. Cestujúci musia mať pri sebe cestovné doklady – občiansky preukaz alebo pas.

Poľsko zaviedlo hraničné kontroly z dôvodu prílevu nelegálnych migrantov cez takzvanú balkánsku trasu 4. októbra minulého roku, pôvodne na desať dní. Odvtedy ich však opakovane predĺžilo, celkovo už šesťkrát.

Hranicu je možné prekročiť na 17 cestných priechodoch, troch železničných priechodoch a dvoch priechodoch pre peších.

Pohraničná stráž podľa svojho príspevku na sociálnej sieti skontrolovala v stredu približne 4 500 ľudí a 2 200 vozidiel. Celkovo od zavedenia dočasných obmedzení na hraniciach so Slovenskom skontrolovala 1,42 milióna osôb a 622-tisíc áut.

Hranica s Českom 

Aktuálna podoba kontrol na česko-slovenských hraniciach končí, odteraz budú už len náhodné. V stredu o tom rozhodla česká vláda. Dôvodom má byť nízky počet zadržaných a tiež vysoké náklady, ktoré toto opatrenie obnášalo. Opatrenie sa tak skončí 2. februára.


Podľa policajného prezidenta Martina Vondráška je na jednej zmene aktuálne nasadených 88 policajtov a k dispozícii je ďalších 21 príslušníkov Colnej správy. Zo začiatku na jednej zmene slúžilo viac než 140 policajtov.

Česká vláda rozhodla o zavedení dočasných kontrol na celej dĺžke hranice so Slovenskom vlani 4. októbra pôvodne na desať dní. Kontroly potom štyrikrát predĺžila.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu