7,5 tisícová petícia za zachovanie skeletu nemocnice v Námestove poslancov nepresvedčila


Foto: 7,5 tisícová petícia za zachovanie skeletu nemocnice v Námestove poslancov nepresvedčila Foto: TS

Presne 7596 obyvateľo Hornej Oravy podpísalo petíciu, v ktorej vyjadrili požiadavku na zachovanie skeletu nemocnice v Námestove pre zdravotnnícke a sociálne účely. Skelet mal byť podľa už v minulosti schváleného uznesenia odpredaný mestu Námestovo za 1 euro, v odpredaji však nefigurovala podmienka zachovania pôvodne plánovaného využitia skeletu. Okrem občanov sa k petícii pridalo aj 21 z celkovo 24 starostvo v okrese Námestovo. Po zozbieraní podpisov požiadal petičný výbor o zapracovanie požiadavky na využitie pre sociálne a zdravotné účely do schváleného uznesenia.

Primátor námestova plánoval po nadobudnutí objektu konať čo najskôr, chátrajúca stavba je totiž nebezpečná pre okolie. Podľa jeho slov by malo mesto skeleť premeniť na parkovací dom. „Musíme tento objekt nejakým spôsobom dostavať, lebo si vôbec neviem predstaviť, že by sme ho museli asanovať. Najreálnejšie sa nám javí premeniť ho na parkovacie miesta. V tesnom susedstve Oravskej polikliniky sa určite veľmi zídu. Navyše, v tejto lokalite sa uvažuje o výstavbe bytov,“ uviedol pre TASR ešte vo februári primátor Námestova Ján Kadera.

Poslanci petícii nevyhoveli

“Jedným z najväčších problémov Hornej Oravy je zlá dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ľudia si musia brať kvôli návšteve lekára aj dvojdňovú dovolenku. V zimných mesiacoch sú obyvatelia niektorých kútov Oravy odkázaní cestovať za lekárom špecialistom takmer dve hodiny autom. Petíciu takmer 8000 Oravcov berieme ako záväzok a silné poverenie od ľudí, preto sme ich zámer podporili. Žiaden poslanec, nezískal vo voľbách taký mandát a počet hlasov, aby si mohol dovoliť tento hlas ľudu ignorovať. Mrzí ma preto, že sa naši kolegovia poslanci rozhodli petícii nevyhovieť,” uviedol poslanec za #sieť Martin Kapitulík.

K prípadu sa vyjadril aj oravský poslanec ŽSK za stranu #sieť Igor Janckulik, ktorý netajil rozčarovanie z hlasovania jeho kolegov. Tí napriek petícii uznesenie schválili bez dodatku. “Aktívne sa zaoberám problematikou zdravotníctva na Orave. Ešte ako nezávislý poslanec som pomáhal dotiahnuť do Námestovskej polikliniky doktorov špecialistov. Dôverne poznám zlú situáciu zdravotníctva v Námestovskom okrese. O to je to pre mňa väčšie sklamanie. Námestovskému okresu dnes chýbajú oční doktori (v okrese ordinuje 1 lekárka na 60 tisíc obyvateľov), ortopédi špecialisti, nedostatok neurológov, urológov… Pre mňa je neprijateľné aby naši ľudia čakali na čeľustnú ortopédiu 2 roky, na hematologické vzšetrenia 3-4 mesiace či čakať na ortopédii od 4 hodiny ráno,” uviedol k odpredaji skeletu.

“Viem si predstaviť, že pri dobrej vôli zainteresovaných vieme tento objekt využiť lepšie ako garáže, o ktorých v Námestovo vrabce čvirikajú. Chýbajú aj kapacity v domovoch sociálnych služieb. Dnes sú takmer 100 percentne obsadené, za pár rokov môžeme čakať nedostatok miest. V časti rozostavanej budovy môžu byť tiež byty pre zdravotnícky personál,” dodal na margo využitia objektu Janckulik.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu