Radosť iba na pár dní? Šteniatko pod stromčekom nie je darčekom, ale životným záväzkom


Foto: Radosť iba na pár dní? Šteniatko pod stromčekom nie je darčekom, ale životným záväzkom Foto: Ilustračné foto/freepik.com

Roztomilé, drobné a hravé. Také sú šteniatka, ktoré si pod vianočný stromček vysníva mnoho detí. Rodičia či blízki im chcú toto prianie v dobrej viere splniť. Ešte predtým by však mali zvážiť, či disponujú dostatkom času na to, aby sa psíkovi mohli venovať. Deti z tohto želania totiž neraz vyrastú a všetka starostlivosť tak zostane na dospelých.

Jasný názor má na túto problematiku aj vedenie Žilinského útulku, v ktorom neskôr takéto nechcené, opustené či túlavé psíky nachádzajú svoj dočasný domov. Aj keď sa situácia po Vianociach mala za posledné roky zlepšiť, vždy sa pár prípadov objaví. Niektorí si totiž stále neuvedomujú, akým veľkým záväzkom štvornohý priateľ môže byť.

„Vzhľadom k tomu, že väčšina takýchto ľudí kupuje šteňa od množiteľov a veľká časť z nich už je začipovaná, ich ,zbavenie’ sa nie je také jednoduché, a tak už nekončia na ulici ako kedysi, ale ich znova predajú/darujú ,do dobrých rúk’,“ vysvetľuje Útulok Žilina.

Ak sa „vianočné“ šteniatko predsa len dostane do útulku, väčšinou sa tak stane až po rokoch, nie priamo po sviatkoch. Vtedy už psík vyrastie, možno až zostarne, je pomalší a pre deti sa stane nezaujímavým. „Živý tvor ako darček nie je určite nikdy vhodná voľba. Veď aj podľa zákona už dlhší čas nie je zviera vec a pod stromčekom by mali byť veci a nie živé stvorenia,“ dopĺňa Žilinský útulok.

Vianočný čas je plný radosti a štedrosti. Popritom však myslite na to, že aj každý pes potrebuje stabilné prostredie, lásku, starostlivosť a správnu výchovu. Zaobstaranie šteniatka by preto nemalo byť len impulzívnym rozhodnutím, ale dobre premysleným krokom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu