Niekto dbá na tradície, ďalší na rezne či pálenku. Ako trávi Štedrý deň Žilinčanka, Kysučanka či Oravčan?


Foto: Niekto dbá na tradície, ďalší na rezne či pálenku. Ako trávi Štedrý deň Žilinčanka, Kysučanka či Oravčan?

Vianoce sú pre ľudí časom radosti a pokoja v kruhu najbližších. Síce sme malou krajinou, máme však bohaté zvyky a tradície. V každej časti krajiny sa obyčaje v niečom líšia. To sa týka aj Žiliny, Kysúc, Oravy a celkovo Žilinského kraja. Nájdu sa aj takí ľudia, ktorí takmer žiadne tradície nepraktizujú.

Oslovili sme ľudí z rôznych častí kraja, aby nám opísali, ako trávia Štedrý deň. Niektorí z nich nám prezradili aj zoznam pochúťok, ktoré nemôžu chýbaš na štedrovečernom stole.

Alexandra, Turie (Rajecká dolina)

Kresťanské zvyky v jej rodine udržiava predovšetkým stará mama. Počas dňa jedia len minimálne, spoločne sa chystajú na večeru. „Nezabúdame ani na zosnulých, ktorým ideme zapáliť sviečku a venovať im tichú spomienku. Hoci tu už s nami nie sú, nikdy sme na nich nezabudli a ani nezabudneme,“ povedala Alexandra.

Pri večeri nesmie na stole chýbať ovocie, orechy, oplátky a med. Stará mama dá celej rodine “medový” krížik na čelo. Čo sa týka jedla, začína sa krupicovou kašou, nasleduje kapustnica s hubami a ryba so šalátom. “Rodičia si zvyknú dávať kapra, ja s bratom mávame lososa. Po večeri ideme ku stromčeku a rozdáme si darčeky. Niektorí z nás idú aj na polnočnú omšu, tí druhí si pozrú Popolušku.

Dominika, Skalité (Kysuce)

Dominika síce tvrdí, že vieru až tak veľmi nepraktizuje, no na Štedrý deň spolu s celou rodinou drží pôst a je až večer. „Cez deň ideme do kostola po betlehemské svetlo a ideme zapáliť sviečku na hrob našim blízkym. Potom začnem baliť darčeky, lebo to nikdy nestihnem skôr.“ Následne je už čas na prípravu večere. „Najeme sa, rozdáme si darčeky a pozrieme si nejakú rozprávku v televízii,“ dodáva Dominika.

Martin, Ústie nad Priehradou (Orava)

„Štedrý deň u nás prebieha tak, že sa celý deň vyhýbame mäsu. Na raňajky máme rybaciu pomazánka kvôli pôstu, ktorý aj tak skoro vždy poruším,“ píše s humorom Martin. Okrem pôstnych raňajok až do večere nejedia. Pred ňou sa nachystá stôl a darčeky po stromček.


„Najskôr máme prípitok, pomodlíme sa a dáme peniaze pod obrus. Potom nasleduje oplátka s medom a cesnak, potom vianočná kapustnica, zemiakový šalát s kaprom alebo inou rybou.“  Aj po večeri si dajú ďalší prípitok, nesmie chýbať spoločná fotka a nakoniec rozdávanie darčekov. Veľa ľudí z obce podľa Martina chodí do kostola na polnočnú omšu, on s rodinou nie.

Veronika, Žilina

Veronika sa do mesta presťahovala pred 40 rokmi. Keď ešte žila na dedine, najmä jej mama dbala na dodržiavanie kresťanských tradícií a zvykov. Keď som sa osamostatnila, vianočné zvyky počas Štedrého večera sa v mojej rodine postupne zužovali. Keďže mám dve dospelé dcéry, pri stole večeriame už len vo dvojici s manželom.

Hoci chodia do kostola príležitostne, v tento deň sa pred jedlom pomodlia. Nasleduje kapustnica a ako hlavné jedlo ryba so šalátom. Ako dezert nechýbajú na stole domáce koláčiky. „Darčeky si s manželom vymeníme až vtedy, keď k nám po večeri prídu dcéry aj s vnúčatami. Vtedy to má tú správnu atmosféru, pretože je celá rodina pokope,“ dodala Veronika.

Marek, Martin

Marek si založil rodinu len nedávno a tento rok to budú pre nich len druhé spoločné Vianoce. „Moji rodičia ma nikdy neviedli ku kresťanským tradíciám, preto sme na Štedrý deň mávali kapustnicu s klobáskou a rezeň so šalátom.“

Tento “zvyk” si zachoval doteraz. Keďže ani jeho manželka nebola vedená k tradíciám, Vianoce pre nich znamenajú predovšetkým čas strávený s rodinou. „Darčeky si, samozrejme, dávame, ale nepredbiehame sa, kto dá komu drahší. Ide skôr o drobnosť, ktorá človeka poteší,“ povedal Marek.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu