Betlehemské svetlo si v Žiline môžete odpáliť už v sobotu. Symbol pokoja a lásky prinesú skauti vlakom


Foto: Betlehemské svetlo si v Žiline môžete odpáliť už v sobotu. Symbol pokoja a lásky prinesú skauti vlakom Foto: betlehemskesvetlo.sk

Betlehemské svetlo nesúce posolstvo pokoja, lásky, mieru a jednoty dorazilo na Slovensko len pred pár dňami. Odvtedy ho členovia Slovenského skautingu úspešne odovzdali našim severným a východným susedom, ale zavítali aj do prezidentského paláca v Bratislave, kde ho slávnostne prijala prezidentka Zuzana Čaputová.

Teraz ho skautské posádky už po 34-krát rozšíria aj do slovenských miest a obcí. Po hlavných i vedľajších železničných tratiach vycestujú do mnohých kútov krajiny už nasledujúcu predvianočnú sobotu 16. decembra 2023. Výnimkou nie je ani Žilina, kde z vlakov zasvieti plamienok z Betlehema celkovo trikrát, aby si ho ľudia mohli odpáliť a rozžiariť tak svoje domácnosti.

Betlehemské svetlo mieri aj do Žilinského kraja

Do Žiliny najskôr dorazí na hlavnú stanicu o 10:26 hod. vo vlaku R 703 Považan, ktorý svoju trasu začína v Bratislave a končí práve v Žiline. Onedlho na to, o 11:17 hod., si v Žiline môžete svetlo odpáliť od skautov vo vlaku Os 7546, ktorý ďalej smeruje do kysuckých obcí a napokon zastaví v Čadci. Ak tieto časy nestihnete, možnosť máte ešte o 11:30 hod., kedy vlak Ex 605 Tatran vyrazí na koľaje práve zo Žiliny a ďalej cez Oravu a Liptov zamieri do Košíc

Všetky uvedené vlaky sa zastavia aj v iných obciach a mestách Žilinského kraja. Okrem nich sa na území severných okresov bude pohybovať ešte osobný vlak Os 7917, ktorý zabezpečí distribúciu Betlehemského svetla v regióne Orava. Ten svoju trasu začína o 12:28 hod. v Kraľovanoch a končí v Trstenej. Všetky spomínané vlakové trasy môžete sledovať po kliknutí SEM a mapu s časmi príjazdov vlakov po kliknutí SEM.


Zdroj: betlehemskesvetlo.sk/Gabriel Bies

„Skauti budú plameň sviečky roznášať až do Štedrého dňa. Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú už po 30-krát aj na pomyselnú strechu Slovenska – na Lomnický štít,“ dopĺňajú slovenskí skauti.

Ako nájsť Betlehemské svetlo vo vlaku?

Vozeň so skautmi by mal byť označený oranžovým plagátom nalepeným na okne. Prehliadnuť by ste však nemali ani svetlo zdvihnuté vo výške, ktoré bude držať vo dverách jeden z členov skautskej posádky. Toho zase spoznáte podľa špecifickej skautskej rovnošaty charakteristickej košeľou a farebnou šatkou.

Pri odpaľovaní svetla na obyčajnú sviečku riskujete, že vám Betlehemské svetlo rýchlo vyhasne. Skauti preto odporúčajú skôr petrolejové či olejové lampy alebo sviečku chránenú proti vetru. Plamienok sa snažte odpáliť čo najrýchlejšie, aby vlak nemusel zbytočne dlho stáť, a nezabudnite ani na možnosť odpaľovania svetla medzi sebou, čo celý proces zrýchli.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu