FOTO: Na Orave našli pozostatky popraviska z dávnej minulosti. Názov lokality napovedal jeho existenciu


FOTO: Na Orave našli pozostatky popraviska z dávnej minulosti. Názov lokality napovedal jeho existenciu
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Zamestnanci žilinského krajského pamiatkového úradu objavili na Orave nečakaný a hmatateľný kus histórie. Potvrdili tak svoju domnienku, že sa na mieste nazývanom Šibenice v minulosti skutočne vykonávali popravy.

„V rámci vlastnej vedeckovýskumnej činnosti sme pred pár dňami realizovali pamiatkový archeologický výskum v obci Veličná na Orave. Miestny názov Šibenice poukazoval spolu s ústnou tradíciou a značkou na II. historickom vojenskom mapovaní na niekdajšiu existenciu popraviska,“ uviedol Krajský pamiatkový úrad Žilina.



Pamiatkari vďaka svojmu predošlému výskumu vedeli, že sa popravisko na kopci skutočne nachádzalo. Ani zďaleka však nepredpokladali, že na mieste nájdu zachovanú časť stavby s pieskovcovou dlažbou a pivnicou. V stavebnej sutine navyše objavili artefakt hlinenej fajky, ktorá by mala pochádzať zo 17. storočia.

„Nevylučujeme však, že samotný objekt môže byť ešte starší. Ide o veľmi zaujímavý a dôležitý objav a v terénom výskume i ďalšom archívnom bádaní budeme určite pokračovať,“ dodali pamiatkari.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu