FOTO: Šľachtické sídlo chátralo v rukách roľníckeho družstva. Dočká sa kaštieľ v Podturni opravy?


FOTO: Šľachtické sídlo chátralo v rukách roľníckeho družstva. Dočká sa kaštieľ v Podturni opravy?
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Kedysi reprezentatívne sídlo šľachtického rodu, dnes chátrajúca ruina. Kaštieľ v obci Podtureň v minulosti patril významnému liptovskému rodu Podturňanských. Dočká sa zúbožená stavba rekonštrukcie? O jej nádejnej budúcnosti informoval na sociálnej sieti Krajský pamiatkový úrad Žilina.

Kaštieľ bol postavený v renesančnom slohu, v 18. storočí prešiel rozsiahlou barokovou prestavbou. Jeho zlaté časy skončili po druhej svetovej vojne, kedy sa dostal do rúk jednotnému roľníckemu družstvu.



„Šľachtické sídlo začalo rýchlo upadať a jeho stavebno-technický stav sa výrazne zhoršoval. Až tak, že začiatkom 90. rokov 20. storočia kaštieľ prišiel o typickú manzardovú strechu, ktorú nahradilo pultové prestrešenie s vlnitým plechom. Provizórne riešenie dalo objektu bizarný vzhľad, no aspoň z veľkej časti zachránilo jeho hmotnú podstatu,“ priblížili pamiatkari.

Kaštieľ v nedávnej dobe opäť zmenil majiteľa, ktorý je ochotný komunikovať s krajským pamiatkovým úradom o záchrane vzácnej stavby. Aktuálne prebiehajú práce na jeho vyčistení, počas ktorých sa podarilo objaviť zaujímavé a hodnotné detaily ako aj zistiť nové informácie o stavebnom vývoji kaštieľa.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu