Aj tu ľudia vykonávali potrebu v 20. storočí. Toaletnú misu z Liptova zdobia kvety a ornamenty


Foto: Aj tu ľudia vykonávali potrebu v 20. storočí. Toaletnú misu z Liptova zdobia kvety a ornamenty Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Návšteva záchoda v minulosti nemusela vyzerať len nedôstojne. Dôkazom je nevšedný artefakt, ktorý je súčasťou honosnej vily nachádzajúcej sa v centre Liptovského Mikuláša.

Je ním toaletná misa, ktorej výroba sa datuje na úplný začiatok 20. storočia. V príspevku na sociálnej sieti ju verejnosti predstavili zamestnanci Krajského pamiatkového úradu Žilina, ktorí ju zaraďujú medzi zaujímavé a obľúbené nálezy.

Na mise totiž badať viditeľné znaky secesie, ktorá sa neodrážala len vo vysokom umení, ale napríklad aj v tom úžitkovom. Prítomné sú preto prírodné tvary, bohatý florálny dekor aj jemné ornamenty.


„Zhodou šťastných okolností sa misa v takmer neporušenom stave zachovala v Stodolovej vile, ktorej ešte v roku 2010 hrozil fyzický zánik,“ vysvetľujú pamiatkári s tým, že na mieste historického sídla malo vzniknúť parkovisko. To sa však zmenilo po tom, ako bola vila vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Vďaka iniciatíve nového majiteľa odvtedy prešla v rokoch 2015 až 2018 komplexnou obnovou a podľa žilinského pamiatkového úradu dnes tvorí hodnotnú architektonickú súčasť mesta. Zreštaurovaná pritom mala byť aj samotná toaletná misa, naďalej však zostáva len artefaktom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu