Dedinou roka je kysucká obec Korňa. Porotu ohúrila osadovým osídlením, ropným prameňom aj históriou


Foto: Dedinou roka je kysucká obec Korňa. Porotu ohúrila osadovým osídlením, ropným prameňom aj históriou Foto: Facebook/Dedina roka

Dedinou roka sa opäť stala obec zo Žilinského kraja. Spomedzi dvanástich obcí, ktoré sa do 12. ročníka súťaže Dedina roka 2023 zapojili, skončila práve kysucká obec Korňa víťazne. K tomu jej dopomohli nie len prírodné zaujímavosti, ale aj aktivity, ktoré v rámci rozvoja cestovného ruchu realizujú. 

Dôležitými kritériami, ktoré musia obce uchádzajúce sa o titul spĺňať, sú konkurencie schopnosť, prinášanie inovatívnych riešení a rovnako by súťažiace obce mali myslieť na svoje tradície a zvyklosti. Podľa hodnotiacej komisie Korňa najkomplexnejšie spĺňala princípy a požiadavky súťaže. 


„Cestu k víťazstvu jej vytýčila unikátna poloha v CHKO Kysuce umocnená zachovaným osadovým osídlením, ktoré bolo inšpiráciou pre vznik marketingovej značky regionálnej organizácie cestovného ruchu Kysuce, kraj osád,“ priblížila manažérka ocenenia Zlatica Csontos Šimoňáková.

Tiež vyzdvihla aj Múr histórie v centre obce, Pamätný cintorín venovaný obetiam hladomoru a unikátny Korniansky ropný prameň, ktorý bol vyhlásený za prírodnú pamiatku.

Zdroj: korna.sk


Okrem spomínaných zaujímavostí vyniká Korňa aj v aktívnej spolupráci s miestnymi spolkami a podnikateľskými subjektmi, dbá na životné prostredie, zvyšuje životnú úroveň obce, prevenciu kriminality či skvalitňuje odpadové hospodárstvo. A aj to boli faktory, ktoré hodnotiaca komisia ocenila.

Ako uviedla starostka obce Marianna Bebčáková, obyvatelia o prihlásení do súťaže vopred nevedeli. Aj napriek tomu sa na deň návštevy hodnotiacej komisie tešili a pripravovali sa. „Ich priazeň, spolupatričnosť, ochota a súdržnosť ma uistili, že som urobila správny krok. Pre mňa sa stali víťazmi bez ohľadu na to, ako to dopadne,“ doplnila.

Zdroj: Facebook/Dedina roka

Veriacim je dedinka určite známa vďaka pútnickému miestu Živčáková, kde sa nachádza Kaplnka Panny Márie Kráľovnej Pokoja, a kde bol pred pár rokmi slávnostne otvorený Kostol Panny Márie Matky Cirkvi spolu s exercično-pastoračným zariadením.

Popri ropnom prameni patria k prírodným zaujímavostiam aj tri lipy na Vígľaši, ktoré má obec vo svojom erbe. V časti Grúň nájdete ďalšiu mohutnú lipu s obvodom kmeňa viac ako šesť metrov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu