Dedinou roka 2021 je Kláštor pod Znievom zo Žilinského kraja, bodovala aj Blatnica


Foto: Dedinou roka 2021 je Kláštor pod Znievom zo Žilinského kraja, bodovala aj Blatnica Foto: dedinaroka.sk

Po poslednom víťazstve zástupcu zo Žilinského regiónu, ktorým bola v roku 2017 Oravská Polhora, sa titul Dedina roka v aktuálnom ročníku 2021 opäť vráti do Žilinského kraja. V jedenástom ročníku zvíťazila obec Kláštor pod Znievom z okresu Martin.

Porota ocenila splnenie princípov a požiadaviek v tejto obci najviac spomedzi 28 zúčastnených a preto počas slávnostného podujatia Slovenský deň kroja vyhlásili pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici za dedinu roka práve Kláštor pod Znievom. Druhé miesto obsadila obec Kocurany (okres Prievidza) a tretie miesto obec Sedliská (okres Vranov nad Topľou). V kategórii Dedina ako maľovaná zvíťazila Blatnica, rovnako z martinského okresu.

„Aj napriek výraznej konkurencii sa v Kláštore pod Znievom našlo niečo, čo ho odlíšilo od ostatných a zároveň mu táto výnimočnosť zabezpečila prvé miesto. Verím, že toto víťazstvo bude povzbudením do rôznych ďalších aktivít samosprávy aj občanov, aby sa ich obec ešte výraznejšie zviditeľnila na mape Slovenska. Ako národný víťaz bude Kláštor pod Znievom v roku 2022 zastupovať Slovensko na 17. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny,“ uviedol pre web súťaže minister životného prostredia Ján Budaj.

Významnú rolu pri hodnotení komisie zohrala rola Kláštora pod Znievom v prikladaniu významu zachovania a udržiavania historického, kultúrneho a prírodného dedičstva s víziou miesta, kde sa dobre žije:


„Pestrosť biodiverzity prírodnej rezervácie Kláštorských lúk, kalvária, zrúcanina hradu Zniev a zdroj minerálnych stolových vôd sú nielen dôvodom na hrdosť obyvateľov, ale aj na ich ochranu.  V súvislosti zo zachovávaním histórie (katolícke patronátne gymnázium, olejkárstvo) okrem starostlivosti a zvyšovania povedomia obyvateľov, nadväzuje obec aj cezhraničné partnerstvá na ochranu kultúrneho i prírodného dedičstva. Obec sa môže pochváliť tiež racionálnym využívaním lokálnych zdrojov, či realizáciou rôznorodých aktivít. Všetko podporuje spolková, klubová a záujmová činnosť.“                         

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v Kláštore pod Znievom v závere tohto roka, obec získa okrem vecných cien od vyhlasovateľov súťaže a jej partnerov aj finančné  prostriedky od generálneho partnera súťaže viazané na realizáciu projektu zameraného na rozvoj a obnovu obce.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu