Dominika v 13 rokoch prestala rásť. Vďaka zákroku v žilinskej nemocnici bude o osem centimetrov vyššia


Foto: Dominika v 13 rokoch prestala rásť. Vďaka zákroku v žilinskej nemocnici bude o osem centimetrov vyššia Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Tínedžerka Dominika trpí achondropláziou, teda malým vzrastom. Ako 17-ročná meria len 132 centimetrov. Rast sa však stredoškoláčke zastavil už keď mala 13 rokov. Genetická porucha vývoja kostí priniesla do jej života mnoho obmedzení, no po absolvovaní dvoch unikátnych operácií vo Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa bude môcť zaradiť do bežného života omnoho skôr.

Špecializovaná metóda, pri ktorej sa využíva inovatívna technológia magnetického expandibilného systému MAGEC, sa v žilinskej nemocnici používa od roku 2016. Odvtedy oddelenie pediatrickej ortopédie FNsP Žilina vykonalo už 19 operácií, počas ktorých vložili do tela detských pacientov vnútrodreňové fixátory. Tie sa pritom najčastejšie umiestňujú do stehennej kosti, predkolenia alebo ramennej kosti. 

Dominika, ktorá pravidelne bojuje s bolesťami, problémami s chôdzou a ďalšími, pre zdravých ľudí inak bežnými každodennými činnosťami, absolvovala tento výnimočný zákrok ako prvá pacientka s týmto genetickým ochorením na Slovensku. Špeciálne magnetom distrahovateľné tyče z titánu jej pomôžu predĺžiť stehenné kosti o osem centimetrov.

„Pretli sme kosti a magnetický systém nám umožní končatiny postupne predĺžiť o osem centimetrov. Navyše, v prípade dobrého vývoja je možné fixátory v pooperačnom období dynamizovať, a tak získať ďalšie centimetre,“ vysvetľuje primár Oddelenia pediatrickej ortopédie Juraj Popluhár.



Ako ďalej priblížil, vonkajšie fixátory sa využívali aj v minulosti, vtedy však prinášali aj množstvo komplikácií. Neraz dochádzalo k hnisaniu či zlému hojeniu kostí. Dnes používaná technológia MAGEC funguje na báze magnetov a mimotelového ovládača, ktorým sa končatina bezbolestne predlžuje. V Dominikinom prípade nemocnica zapožičala distrakčné zariadenie rodine domov, kde tínedžerke môžu končatinu denne predĺžiť vždy o jeden milimeter.

Pre niekoho môže ísť len o malú, nebadateľnú zmenu, stredoškoláčka však operáciu považuje za zázrak. „Budem môcť robiť viac vecí, študujem za kaderníčku, takže sa mi bude lepšie pracovať aj so zákazníkmi. Celkovo je to prínos a veľmi sa teším,“ vyjadrila sa s nadšením Dominika. Okrem pacientov má však radosť z rozvoja moderných metód liečby aj samotný riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík. 

„Vďaka špičkovej práci pediatrickej ortopédie vyhľadávajú našu nemocnicu pacienti z celého Slovenska, ktorí mnohokrát nenájdu liečbu na žiadnom inom pracovisku. Som mimoriadne rád, že im práve u nás pomáhame dostať sa k jedinečným výkonom realizovaným na vysoko profesionálnej úrovni renomovaných zahraničných nemocníc,“ uviedol Dorčík.

Ten zároveň úprimne poďakoval zdravotníckemu i nezdravotníckemu kolektívu pracovníkov oddelenia pediatrickej ortopédie, anestéziologickému i rádiologickému tímu a tímu Jednotky intenzívnej starostlivosti oddelenia pediatrie, a mladej pacientke poprial úspešný priebeh liečby a zotavenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu