V žilinskej nemocnici zrealizovali náročný zákrok, mladíka z Oravy zachránil pred rizikom ochrnutia


Foto: V žilinskej nemocnici zrealizovali náročný zákrok, mladíka z Oravy zachránil pred rizikom ochrnutia Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Vo Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa operujú deformity chrbtice v najväčšom rozsahu na Slovensku. V roku 2020 úspešne zoperoval tím z oddelenia pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie chrbticu trpiacu idiopatickou skoliózou aj tínedžerovi z Oravy.

Mladíkovi tím zdravotníkov chrbticu zreponoval, vyrovnal a zastabilizoval definitívnym fixátorom. Aj napriek úspešnému zákroku sa však u neho postupne začala zhoršovať krčná kyfóza spôsobujúca útlak miechy. V žilinskej nemocnici preto tentokrát pristúpili k náročnej a v tomto prípade aj k takmer štvorhodinovej operácii za účasti významného operatéra z Česka.

Existujúci fixátor bolo nevyhnutné nadstaviť do krčnej chrbtice, patologickú kyfózu vyrovnať a zabrániť tak trvalým následkom z poškodenia miechy,“ vysvetlil postup  zákroku primár Juraj Popluhár. Úspešné predĺženie špeciálneho hrudného a driekového fixátora tak zachránilo 18-ročného pacienta pred ochrnutím.

Po boku primára Popluhára pri operačnom stole stál aj prednosta ortopedickej kliniky Fakultnej nemocnice Brno – Bohunice a dekan Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne profesor Martin Repko. Podľa neho je spomínaný typ operácie v spondylochirurgii deformít chrbtice výnimočnou udalosťou, ktorá je zároveň spojená s vysokou technickou náročnosťou.



Pacientovi sme vyrovnávali a spevňovali krčnú chrbticu, dovnútra sme vložili ďalšie titánové skrutky a tyčový systém, ktorý predĺžil pôvodnú inštrumentáciu. Fixátor sme na záver obložili kostnými štepmi, vďaka čomu zrastie s chrbticou a slúži na trvalú fixáciu. Chrbticu pomôže znovu uviesť do normálneho fyziologického stavu,“ spresnil Repko.

Podľa primára Popluhára pri uvedenom zákroku existuje aj značné riziko. Operovanie v krčnej časti chrbtice je totiž z dôvodu cievneho zásobenia hlavy omnoho nebezpečnejšie ako v oblasti hrudníkovej či driekovej. „Pri každej operácii monitorujeme neurologický stav pacienta, avšak až po prebudení môžeme s istotou povedať, či je všetko v poriadku,“ zdôraznil Popluhár.

Úspešnú operáciu si riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík spája s profesionalitou tímu zdravotníkov zo žilinskej pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie, kde sa ročne zrealizuje 100 až 115 operácií špecifických deformít chrbtice celého vekového spektra.

Veľmi ma teší, že pri tejto príležitosti prijal pozvanie k raritnej operácii do Žiliny aj profesor Repko, ktorý patrí medzi európsku špičku vo svojom odbore. Úprimne mu ďakujeme za jeho vynikajúcu spoluprácu,“ uzavrel Dorčík. Poďakovanie však podľa neho patrí aj Jednotke intenzívnej starostlivosti oddelenia pediatrie a oddeleniu pediatrickej ortopédie.

Operačný tím:

  • MUDr. Juraj Popluhár, PhD., MBA (operatér, primár odd. pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie FNsP Žilina)

  • Prof. MUDr. Martin Repko, Ph.D. (operatér, prednosta ortopedickej kliniky Fakultnej nemocnice Brno – Bohunice a zároveň dekan Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne)

  • MUDr. Miloš Hartel, MUDr. Tibor Blaško (operatéri, odd. pediatrickej ortopédie FNsP Žilina)

  • dipl. s. Lýdia Máliková, Mgr. Monika Mráziková, Bc. Tatiana Sláviková (sestry inštrumentárky, odd. pediatrickej ortopédie FNsP Žilina)

  • MUDr. Tatiana Zábelová (lekár anestéziológ, odd. anestéziológie a intenzívnej medicíny FNsP Žilina)

  • Lenka Hikaníková (anestéziologická sestra, odd. anestéziológie a intenzívnej medicíny FNsP Žilina)

  • Anna Kavecká (rádiologická technička, odd. rádiodiagnostiky FNsP Žilina)

  • Róbert Gacho, Mário Kramara (sanitári, odd. pediatrickej ortopédie FNsP Žilina)



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu