Pravidelné prehľadávanie odpadu pri Demänovskej doline ho stálo život. Mladého medveďa usmrtili


Foto: Pravidelné prehľadávanie odpadu pri Demänovskej doline ho stálo život. Mladého medveďa usmrtili Foto: Facebook/Štátna ochrana prírody SR

Zvykol si na ľahko dostupnú potravu v komunálnom odpade i blízkosť ľudí a vyplašiť ho už nevedeli ani svetelnými či zvukovými zariadeniami. Mladého medveďa, ktorého správanie po monitorovaní vyhodnotili ako rizikové pre človeka, za účasti veterinárneho lekára eutanázovali a následne jeho telo odovzdali miestnemu poľovnému združeniu.

„Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR dnes (pozn. red.: v stredu 2. augusta 2023) v skorých ranných hodinách usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého pri obci Demänovská dolina v území Správy Národného parku Nízke Tatry,“ uviedla Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v príspevku na sociálnej sieti.

Zdravie i životy ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných turisticky exponovaných oblastiach mal ohrozovať 3-ročný samec s hmotnosťou asi 80 kilogramov. Problémy spôsoboval už dlhodobo, jeho umiestnenie do odchovného zariadenia však kvôli návyku na život vo voľnej prírode nebolo možné zrealizovať.

Situácia sa vyhrotila aj kvôli nerešpektovaniu upozornení od Zásahového tímu ŠOP SR zo strany mnohých vlastníkov ubytovacích a rekreačných zariadení, ktorí nemali správne zabezpečené odpadové nádoby. Medveď totiž obec navštevoval práve kvôli vyhľadávaniu potravy. 


„Aj v tejto súvislosti dávame do pozornosti aktuálne otvorenú výzvu od Environmentálny fond, prostredníctvom ktorej majú obce možnosť požiadať o dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým,“ informuje ŠOP SR a zároveň dopĺňa, že environmentálny fond prijíma žiadosti o dotáciu na zabezpečenie kontajnerových stojísk pred prístupom medveďa hnedého do 16. augusta 2023.

Organizácia chce touto cestou podporiť projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, ako aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií, ktoré majú pôsobiť ako preventívne opatrenia pre zlepšenie spolužitia ľudí a veľkých šeliem.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu