Komunitné záhrady aj eko-vzdelávanie: Nadácia Milana Dubca podporí žilinské projekty sumou vyše 48-tisíc eur


Foto: Komunitné záhrady aj eko-vzdelávanie: Nadácia Milana Dubca podporí žilinské projekty sumou vyše 48-tisíc eur Foto: Facebook/Milan Dubec

Žilinské projekty dostanú v rámci 2. ročníka grantového programu #krajsievmeste ďalšiu možnosť napredovať. Nadácia Milana Dubca v tomto roku vybrala z celkového počtu 47 uchádzačov až 18 projektov, ktoré finančne podporí sumou vo výške viac ako 48-tisíc eur. Ich cieľom je vytvoriť krajšiu a lepšiu Žilinu a podporiť komunitný život v meste.

„Žilinčania majú skvelé nápady, no chýbajú im financie. Vďaka našej podpore ožívajú mnohé zabudnuté a zanedbané časti sídlisk, okolia škôlok a škôl i verejné priestranstvá a stávajú sa miestom na budovanie a rozvoj komunitných vzťahov dôležitých pre kvalitný a udržateľný život v meste,“ uviedol Milan Dubec, podľa ktorého Žilina v sebe ukrýva potenciál porovnateľný s inými európskymi mestami.

Tohtoročné projekty, ktoré vybrala odborná porota, sa sústredia na vznik nových komunitných záhrad, revitalizáciu vnútroblokov, úpravu zanedbaných plôch či skrášlenie priestorov v okolí materských a základných škôl, ktoré navštevujú aj deti so zdravotným znevýhodnením. Podporu však získali aj knižnice, ktoré verejnosti priblížia environmentálne témy prostredníctvom zaujímavých aktivít, a zmien sa opäť dočká aj park Frambor. 

„Podpora nadácie je pre naše združenie veľmi podstatná nakoľko udržiavať a zveľaďovať veľké územia, akým je park Frambor, si vyžaduje obrovské úsilie a technickú podporu. Verím, že naše partnerstvo prináša úžitok všetkým občanom nášho mesta,“ doplnil Ján Rzeszoto zo Žilinského skrášľovacieho spolku. 


Projekty, ktoré získajú podporu od nadácie v roku 2023:

  • OZ PAPAVERO – Revitalizácia plochy denného centra pre seniorov na ulici A. Kmeťa,
  • Arboreum Garden, o. z. – Rozvoj komunitnej Záhrady Arboreum,
  • Asociácia Nepočujúcich Slovenska – Workshopy zamerané na oblasti ochrany životného prostredia, separovanie, recykláciu a udržateľnosť,
  • Špeciálna základná škola s materskou školou, Jána Vojtaššáka 13 – Vybudovanie exteriérového ihriska,
  • CVČ-Kuzmányho – Vybudovanie bezpečnej oddychovej zóny v centre voľného času,
  • Základná škola V. Javorku – Obnova areálu školy v súlade s prírodou,
  • Mestská knižnica Žilina – Projekt „Čítaj a chráň s Emkou!“ s cieľom priblížiť mladým čitateľom dôležitosť ochrany prírody,
  • Základná škola Limbová – Vybudovanie detského pieskoviska,
  • Základná škola, Lichardova – Revitalizácia školskej záhrady a vytvorenie zážitkového chodníka,
  • OZ Rovnováha – Program šitia z recyklovateľných materiálov pre ženy v neľahkej životnej situácii,
  • Žilina OKO TRAILS – Obnova a rozšírenie bike parku Žilina OKO TRAILS,
  • Žilinský skrášľovací spolokÚdržba brehov Rajčianky a ich priľahlých plôch, rozvoj komunitného parku Frambor,
  • Občianskej združenie Park Timravy-Vlčince – Revitalizácia mestského pozemku           na sídlisku Vlčince II,
  • Krajská knižnica v Žiline – Rozvoj literárneho parku ako miesto environmentálnej výchovy a tvorivých dielní,
  • Neurochirurgia, občianske združenie – Revitalizácia detského ihriska a fontány                 v rekreačnom areáli nemocnice,
  • Peter Chnúrik – Vybudovanie komunitného priestoru a záhrady vo vnútrobloku na ulici Bratislavská,
  • Včelnica Mellifera – Zveľadenie priestorov včelnice a jej okolia, ktoré poslúži                 na vzdelávacie aktivity pre deti a mládež.

Grantový program #krajsievmeste je však len jednou z foriem, akou chce nadácia vyvolať pozitívne zmeny v spoločnosti. „Okrem environmentálnych projektov sa venujeme aj téme demografickej krízy a zlepšovaniu kvality inkluzívneho vzdelávania pre deti zo znevýhodnených sociálnych prostredí. Zároveň pokračujeme v aktivitách aj prostredníctvom organizácie Ukrainska spilka, kde pomáhame ukrajinským rodinám, ktoré sa rozhodli pre život v Žiline a okolí,“ opisuje riaditeľka pre komunitné aktivity Martina Ďurčová. 

Prostredníctvom workshopov a špeciálnych videí v posunkovom jazyku chce nadácia tému ekológie zároveň podporiť aj v priestore vzdelávania nepočujúcich. Ako totiž uviedla Stanislava Konušiková z Asociácie Nepočujúcich Slovenska, ochrana životného prostredia sa týka všetkých bez rozdielu.

„Nepočujúci budú mať vďaka vzdelávaciemu projektu väčší prehľad v spomenutých témach a vďaka náučnému kútiku, v ktorom bude časť určená na separovanie, informačná časť a praktické prostriedky, budeme môcť hneď aplikovať získané poznatky do praxe,“ doplnila Stanislava Konušiková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu