Milan Dubec sa pridáva k elfom, ktorí bojujú proti nenávisti a dezinformáciám na internete


Foto: Milan Dubec sa pridáva k elfom, ktorí bojujú proti nenávisti a dezinformáciám na internete Foto: Jakub Šuster

Komunikácia medzi ľuďmi, súkromnými organizáciami aj verejnými inštitúciami sa v priebehu posledných rokov do značnej miery presunula na sociálne siete. Stačí sa pripojiť do online priestoru, aby ste zistili, ako sa majú vaši známi, priatelia a rodina, čo ponúkajú obchody z celého sveta, kde sa môžete zabaviť, akého odborníka môžete navštíviť vo svojom meste, kde včera horelo či koho zatkla polícia.

Sociálne siete umožňujú používateľom vyjadriť svoje názory verejne, či už prostredníctvom príspevkov, alebo komentárov. Medzi miliónmi vecných a pozitívnych reakcií sa však nájdu státisíce nenávistných prejavov a rôznych dezinformácií. Práve proti šíreniu takejto (často nebezpečnej) negativity bojujú od marca 2022 elfovia.

Slovenský projekt Elfovia.sk vznikol ako súčasť agentúry New School Communications. Aktuálne sa jeho zakladatelia oddeľujú a projekt presúvajú do samostatnej spoločnosti elv.ai, do ktorej vstupuje aj žilinský podnikateľ Milan Dubec. Ten investuje 300-tisíc eur, ktoré majú elfom pomôcť expandovať do zahraničia.

„Ambíciou nového technologického startupu, ktorý využíva pri moderovaní diskusií umelú inteligenciu a ľudských moderátorov, je ponúknuť pomoc aj v ďalších krajinách sveta. Elv.ai prináša unikátny prístup k moderovaniu obsahu, ktorý kombinuje umelú inteligenciu s profesionálne vyškolenými ľudskými moderátormi. Tento kombinovaný prístup umožňuje rýchlejšie, presnejšie a konzistentnejšie riešenie komplexných situácií v online priestore,“ priblížil spoluzakladateľ projektu Jakub Šuster.



Elfovia od svojho vzniku skontrolovali viac než 10 miliónov komentárov, z ktorých zmazali alebo skryli až 1 milión 500-tisíc nenávistných reakcií a nepravdivých informácií. Okrem toho sa im podarilo odhaliť viac ako 5-tisíc falošných profilov. Ich služby využívajú slovenské médiá ako televízia JOJ, Markíza, rádio Expres, Europa 2 či Refresher.

„V dnešnej dobe sa stretávame s narastajúcim problémom nenávisti a dezinformácií na internete, ktorý nás nielen rozdeľuje, ale aj destabilizuje naše spoločnosti. Projekt elv.ai prináša inovatívne riešenie, ktoré je potrebné nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe a po celom svete. Práve preto som sa rozhodol podporiť ďalšiu expanziu do zahraničia svojou investíciou. Verím, že elfovia zopakujú úspech zo Slovenska aj za hranicami. Som presvedčený, že tento projekt má potenciál významne prispieť k bezpečnejšiemu a kultivovanejšiemu prostrediu pre všetkých užívateľov internetu,” uzavrel Milan Dubec.

Elfovia už rok moderujú aj diskusie na facebookovej stránke nášho spravodajského portálu. Pomáhajú nám tak filtrovať komentáre, ktoré sú vulgárne, prípadne podnecujú nenávisť medzi našimi čitateľmi. V niektorých prípadoch však došlo aj k zmazaniu relevantných reakcií od nespokojných občanov, ktoré obsahovali expresívne výrazy. Z tohto dôvodu od dnešného dňa prechádzame do menej prísneho módu moderácie.

Poznámka: Milan Dubec vlastní podiel v spoločnosti mediak, s. r. o., ktorá prevádzkuje spravodajský web Žilinak.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu