V Žiline budú po koľajniciach jazdiť železničné traktory, nahradia ťažšie rušne v depách


Foto: V Žiline budú po koľajniciach jazdiť železničné traktory, nahradia ťažšie rušne v depách Foto: Branislav Machyna

V žilinskom rušňovom depe už čoskoro pribudne niekoľko netradičných vozidiel. O prírastku nových železničných traktorov do vozového parku informovala v príspevku na sociálnej sieti Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.

Nový spôsob posunu začnú využívať okrem Žiliny aj v Spišskej Novej Vsi a Čiernej nad Tisou. V žilinskom depe sa aktuálne nachádzajú tri traktory, ktoré musia pred nasadením prejsť poslednými technickými skúškami, ktoré overia napríklad spoľahlivosť ich nakoľajovania.

„Nové traktory, určené na ľahký posun, sa okrem cesty môžu pohybovať aj po koľajniciach. Kombináciou vodiacich kolies a traktorových kolies sa zabezpečuje rovnomerné rozloženie hmotnosti na koľaj, a to nielen v koľajisku s normálnym rozchodom. Zmenou nakoľajovacieho zariadenia sú vhodné aj na široký rozchod,“ uviedla železničná spoločnosť.



Ďalšou výhodou oproti bežným rušňom je menšia dĺžka traktorov. Vďaka nej je ich prestavovanie na točniach a presuvniach omnoho jednoduchšie. Netradičné vozidlá nie sú v zahraničí žiadnou novinkou. Bežne sa využívajú na posúvanie ľahších strojov v depách údržby a opráv. Slovenská spoločnosť ich plánuje použiť aj pri bežnej správe objektov, ktorej súčasťou je napríklad zimná údržba príjazdových ciest.

„Všetky traktory sú vybavené kamerovým systémom a automatickými spriahadlami, ktoré sú umiestnené na obidvoch koncoch vozidla: spojenie i rozpojenie súpravy prebehne bez dodatočnej obsluhy priamo z kabíny, ktorá poskytuje rozhľad na všetky strany,“ doplnila Železničná spoločnosť Cargo Slovakia a.s.

Zdroj: Branislav Machyna


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu