VIDEO: Žilinskí pyrotechnici, vojaci a hasiči výbušninami odstraňovali ľadové bariéry na vodných tokoch


Foto: VIDEO: Žilinskí pyrotechnici, vojaci a hasiči výbušninami odstraňovali ľadové bariéry na vodných tokoch
Galéria: 14 fotiek
Foto: Facebook/Záchranná brigáda Hasičského a Záchranného Zboru Žilina

V polovici februára zorganizovala Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru Žilina spolu s policajnými pyrotechnikmi a príslušníkmi 5. pluku špeciálneho určenia Žilina netradičné cvičenie. O udalosti informovali hasiči prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

V katastri obce Predmier sa s vojakmi a policajtmi stretli pyrotechnici hasičských záchranných brigád zo Žiliny, Humenného a Malaciek. Ich úlohou bolo odstránenie veľkých ľadových dosiek z miestnych vodných tokov. Na rozbitie bariér využili výbušniny.


Výcvik súvisiaci so zamrznutou vodnou hladinou absolvovali vo februári aj príslušníci okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru z Liptovského Mikuláša a Čadce. Poslúžila im na to Liptovská Mara a rybník na vodnom toku Neslušanka.


„Výcvik bol zameraný na nácvik bezpečného pohybu záchranárov po zamrznutej vodnej hladine, nácvik istenia a bezpečného vyslobodenia osoby alebo zvieraťa zo zamrznutej vodnej hladiny vhodnými technickými prostriedkami, precvičenie transportu osoby na breh, poskytnutie predlekárskej prvej pomoci,“ popísal Hasičský a záchranný zbor výcvik liptovských hasičov v príspevku na sociálnej sieti.

Hasiči z Čadce trénovali aj záchranu osôb v nočných hodinách. Ich cieľom bolo predovšetkým vypracovanie vhodného taktického postupu na takýto zásah. Precvičili si tiež prácu so svetelných značením, chemickým svetlom a termokamerami.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu