Topiaci sa sneh zvýšil hladinu Všiváka, Žilinčania zabraňujú jeho vyliatiu vlastnými silami


Foto: Topiaci sa sneh zvýšil hladinu Všiváka, Žilinčania zabraňujú jeho vyliatiu vlastnými silami Foto: Facebook/Iveta Martinková Staníková

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) len pred pár dňami vydal pre celý Žilinský kraj výstrahu pred povodňami. Tá platí až do pondelkového rána (20. februára 2023) 7:00 hod. Medzitým sa hladiny vodných tokov zdvihli na viacerých miestach.

Výnimkou nie je ani žilinský mestský potok Všivák, ktorý je ľavostranným prítokom Váhu a otvoreným korytom preteká aj cez Park Ľudovíta Štúra. Aj napriek tomu, že správcom uvedeného toku je Slovenský vodohospodársky podnik, do jeho údržby, ktorá má zabrániť vyliatiu, sa pustili samotní Žilinčania.


Jedno je vyhlásiť hydrologickú výstrahu a iné je chopiť sa náradia. Ďakujem veľmi pekne milým ľuďom, ktorí sa zase starajú o to, aby sa náš mestský potok Všivák nevylial,“ uviedla v sobotu 18. februára v príspevku na sociálnej sieti mestská poslankyňa Iveta Martinková Staníková.

Žilinčania tak svojpomocne zabraňujú vzniku rizikovej situácie, počas ktorej by sa hladina Všiváka zdvihla natoľko, aby začala vytápať cestu a následne aj blízke rodinné domy. Stav tokov v súčasnosti výrazne ovplyvňuje oteplenie, intenzívne topenie snehových zásob či pretrvávajúci dážď.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu