V Žilinskom kraji hrozia povodne z topiaceho sa snehu a dažďa, meteorológovia vydali druhý stupeň výstrahy


Foto: V Žilinskom kraji hrozia povodne z topiaceho sa snehu a dažďa, meteorológovia vydali druhý stupeň výstrahy Foto: ilustračné

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Pre celý Žilinský kraj vyhlásili meteorológovia hydrologickú výstrahu druhého stupňa. Výstraha bude platiť od sobotňajšieho rána (18. 2. 2023) od 8:00 hod. až do pondelkového rána (20. 2. 2023) 7.00 hod.

Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a očakávaný trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Na tokoch je možnosť vytvárania ľadových bariér. Vo všetkých okresoch Žilinského kraja sa navyše miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 20 - 30 milimetrov. Tu platí zatiaľ výstraha najnižšieho prvého stupňa.

„Tento úhrn zrážok predstavuje vzhľadom na aktuálnu hydrologickú situáciu potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu