V diaľničnom tuneli Čebrať prerazili už aj druhú rúru, aktuálne prebiehajú práce na sekundárnom ostení


Foto: V diaľničnom tuneli Čebrať prerazili už aj druhú rúru, aktuálne prebiehajú práce na sekundárnom ostení Foto: NDS

V utorok, 14. februára zaznamenala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ďalší míľnik vo výstavbe diaľnice D1 v úseku Hubová - Ivachnová. V liptovskom diaľničnom tuneli Čebrať prerazili už aj druhú, severnú rúru. Stalo sa tak presne po troch mesiacoch od slávnostného prerazenia prvej, južnej rúry v novembri minulého roka. 

„Z hľadiska postupu prác ide o dôležitý moment, kedy každá tunelová rúra bude mať zabezpečený samostatný prístup z obidvoch portálov tunela, čím bude dosiahnutá zvýšená obsluha jednotlivých pracovísk, čo v konečnom dôsledku prinesie urýchlenie prác najmä pri betonáži sekundárneho ostenia,“ uviedla NDS.

V súčasnosti sa už naplno rozbehli práce na betonáži sekundárneho ostenia v obidvoch tunelových rúrach. Po dokončení sa budú realizovať hĺbené časti tunela, portálové objekty, chodníky, odvodnenie a samotná vozovka. „Okrem samotného tunela prebiehajú práce aj na ostatných častiach úseku, robia sa stabilitné opatrenia, realizujú sa práce na mostných príslušenstvách či na oporných múroch,“ doplnila NDS. 


Tunel cez vrch Čebrať bude mať dve jednosmerné tunelové rúry, pričom v každej z nich budú dva jazdné pruhy so šírkou 3,5 metra. Podľa štúdií je očakávaná dopravná intenzita v tuneli na úrovni približne 20-tisíc áut denne, pätinu z toho by mala tvoriť nákladná doprava. Tunel je navrhnutý na rýchlosť 100 km/h.

Diaľničný ťah Hubová – Ivachnová tvorí celkovo 235 stavebných objektov. Zahŕňa to napríklad 19 mostov, tri križovatky, jedno odpočívadlo a spomínaný tunel Čebrať. Po dokončení budú súčasťou takmer 15-kilometrového diaľničného úseku, ktorý je súčasťou prepojenia západnej a východnej metropoly Slovenska diaľnicou D1 a ktorý bude tvoriť obchvat mesta Ružomberok. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu