Po ôsmich rokoch čakania slávnostne prerazili liptovský diaľničný tunel Čebrať


Foto: Po ôsmich rokoch čakania slávnostne prerazili liptovský diaľničný tunel Čebrať Foto: ilustračné

Liptovský diaľničný tunel na úseku D1 Hubová-Ivachnová v utorok 15. novembra 2022, krátko pred 11:30 slávnostne prerazili. Informovala o tom Národná diaľničná spoločnosť prostredníctvom živého vysielania na sociálnej sieti. 

Pri slávnostnom prerazení prvej rúry tunela boli prítomní minister dopravy Andrej Doležal, generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko, zástupcovia zhotoviteľa aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. 

Dvojrúrový diaľničný tunel Čebrať s dĺžkou 3,6 kilometra sa nachádza na výstavbe diaľničného úseku D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorý má dĺžku takmer 15 kilometrov. Uvedený úsek bude zároveň súčasťou obchvatu mesta Ružomberok. Ten by mal motoristom skrátiť cestu približne o 16 minút.

Zmluva na výstavbu tunela bola podpísaná v novembri 2013, práce na tejto trase odštartovali o necelé tri mesiace neskôr. Oficiálny začiatok razenia tunela sa uskutočnil koncom septembra 2014 osadením sošky sv. Barbory pri východnom portáli.


Výstavba sa však skomplikovala v roku 2015, kedy sa ako problém ukázalo málo únosné podložie tunela, pričom hrozilo riziko zosuvu svahu nad jeho trasou pri západnom portáli, neďaleko obce Hrboltová. Razenie preto už po zhruba 300 metroch pozastavili.

Práce sa tak opäť rozbehli toto leto. Predpokladaný termín ukončenia výstavby diaľničného úseku Hubová – Ivachnová je december 2023, druhá rúra tunela by mala byť prerazená na prelome rokov 2022 a 2023. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť OHL ŽS a Váhostav – SK a financovaná je z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu SR. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu