Žilinský kraj je lídrom v počte ubytovaných hostí, za cieľovú destináciu si ho vybrala štvrtina návštevníkov krajiny


Foto: Žilinský kraj je lídrom v počte ubytovaných hostí, za cieľovú destináciu si ho vybrala štvrtina návštevníkov krajiny Foto: Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Žilinský kraj je vyhľadávanou lokalitou pre svoju bohatú ponuku cestovného ruchu. Pre turistov sú atraktívne najmä lyžiarske strediská, bežkárske trate, kultúrne a prírodné pamiatky ako i cyklotrasy. S vyšším počtom návštevníkov sa zvyšuje aj využívanie služieb ubytovacích a stravovacích zariadení, ktoré počas uplynulých rokov čelili ťažkej situácii.

Napriek tomu sa Žilinský kraj umiestnil na prvej priečke v rebríčku počtu ubytovaných hostí za rok 2022. Služby ubytovacích zariadení na Slovensku využilo minulý rok vyše 2,7 mil. návštevníkov. Žilinský kraj bol cieľovou destináciou pre 25 percent hostí hotelov či penziónov, čo predstavovalo 633-tisíc ľudí. Spomedzi ôsmych krajov tak zaznanemal najvyššiu návštevnosť. 

„Cestovný ruch a kultúrne inštitúcie, ktoré každoročne dosahujú vysokú návštevnosť sú našou ozdobou a pýchou. Aj v tomto neľahkom období, poznačenom viacerými krízami nebudeme stagnovať, naopak, chceme, hoci to nebude jednoduché, pokračovať v nastavenom pozitívnom trende rozvoja kraja, prostredníctvom projektov, ktoré podporia lepší život, rozvoj a atraktivitu nášho kraja,“ zhodnotila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 

Z hľadiska štruktúry návštevníkov a vplyvom pandémie v roku 2021 výrazne dominovali v Žilinskom kraji domáci hostia, tvorili 85 percent ubytovaných v kraji (538-tisíc osôb). Návštevníci strávili v ubytovacích zariadeniach na Slovensku v priemere tri noci. Vyplýva to z porovnania regiónov v obrazovej publikácii Štatistika v regiónoch: Kraje v číslach 2022, ktorú vydal Štatistický úrad SR.


V nej sú zobierané aj dáta, ktoré reflektujú mieru chudoby v kraji, ekonomickú situáciu či zdravotný stav obyvateľov. „V porovnaní s ostatnými krajmi sa u nás v Žilinskom kraji v priebehu päť rokov najvýraznejšie znížil počet obyvateľov ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením, o 3,6 percentuálneho bodu. Kým v roku 2017 bolo chudobou ohrozených 17,9 % obyvateľov nášho regiónu, v roku 2021 to bolo výrazne menej 14,3 % obyvateľov,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. 

Podľa štatistík sme krajom s najvyšším podielom osôb v produktívnom veku, až 67,4 percent obyvateľov je vo veku 15 až 65 rokov. Aj miera zamestnanosti dosiahla v Žilinskom kraji nadpriemernú hodnotu, pracovalo 76,3 percent obyvateľstva kraja, z toho 13 percent v zahraničí. Celkový priemerný disponibilný príjem domácnosti na osobu sa počas piatich rokov zvýšil na 459 eur.

Súčasne od roku 2017 stúpol v Žilinskom kraji počet novohlásených prípadov PN o viac ako polovicu. Celkom s určitosťou však môžeme povedať, že na tomto vývoji sa podpísal najmä významný nárast nových prípadov od nástupu pandémie.

„Údaje štatistického úradu naznačujú, že sme sa vydali správnou cestou. Aj naďalej budeme hľadať a vytvárať riešenia pre vyššiu kvalitu života v Žilinskom kraji. ŽSK prijal viacero opatrení a realizuje v každej oblasti, či už ide o šport, kultúru, dopravu, sociál, zdravotníctvo alebo školstvo, zmysluplné projekty a služby prostredníctvom ktorých, vytvárame lepšie podmienky pre našich obyvateľov aj návštevníkov,“ uzavrela predsedníčka ŽSK.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu