V Chorvátsku od Nového roka zaplatíte eurami, skončilo aj čakanie v kolónach na hraniciach


Foto: V Chorvátsku od Nového roka zaplatíte eurami, skončilo aj čakanie v kolónach na hraniciach Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Cestovanie do jednej z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov je od Nového roka jednoduchšie a pohodlnejšie. Chorvátsko totiž v nedeľu 1. januára vstúpilo do schengenského priestoru a eurozóny. O výhodách, ktoré tieto kroky prinesú nielen obyvateľom Slovenska, informoval rezort vnútra.

Chorvátsko sa v prvý deň roku 2023 stalo 27. štátom v schengenskom priestore, ktorý umožňuje voľný pohyb obyvateľov členských štátov a tovaru cez vnútorné hranice. Pre Slovákov to znamená napríklad zrušenie kontrol na hraničných priechodoch so Slovinskom a Maďarskom. Pri cestovaní je však stále potrebné nosiť pri sebe doklad totožnosti.

„Hoci v rámci štátov schengenu sa kontroly na vnútorných hraniciach nevykonávajú, povinnosťou občanov Európskej únie je, aby sa na území iných členských štátov EÚ dokázali preukázať cestovným pasom alebo občianskym preukazom s fotografiou tváre. Vlastný doklad musia mať aj deti,“ uviedol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.


Okrem toho, že Slováci nebudú musieť čakať v dlhých kolónach na chorvátsko-maďarskej a chorvátsko-slovinskej hranici, do Chorvátska môžu od Nového roku vstúpiť v ktoromkoľvek mieste. Pre väčšiu bezpečnosť občanov Chorvátska, ako aj cestovateľov z členských krajín, musí táto krajina sprísniť kontroly na vonkajších hraniciach so štátmi, ktoré do schengenského priestoru nepatria.

„Ďalšie uľahčenie cestovania prináša pre dovolenkárov vstup Chorvátska do eurozóny od 1. januára 2023, odpadá tým nutnosť zamieňať si peniaze pri návšteve tejto krajiny,“ doplnil tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu