Začali platiť nové EČV bez skratky okresu, v prechodnom období však môžete ešte dostať pôvodné


Foto: Začali platiť nové EČV bez skratky okresu, v prechodnom období však môžete ešte dostať pôvodné Foto: ilustračné

Od nového roka sa zaviedli celoslovenské evidenčné čísla vozidiel bez skratky okresu. Evidenčné čísla sú po novom viazané na vozidlo, nie na majiteľov. Pri predaji vozidla do iného okresu alebo presťahovaní vlastníka do iného okresu, tak už nebudú potrebné nové tabuľky.

V súčasnosti sa na dopravných inšpektorátoch nachádzajú ešte skladové zásoby pôvodných tabuliek s evidenčným číslom vozidla. Prechodné obdobie pôvodných tabuliek potrvá do vyčerpania skladových zásob, ktorých má štát údajne dostatok  na najbližšie tri až štyri mesiace.

„Ak občan požiada o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného individuálne na základe požiadavky občana, napríklad vo forme krstného mena, bude mu vydaná takáto tabuľka s novým dizajnom aj v prechodnom období,“ informovala Zuzana Eliášová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. „Odhadujeme, že takéto individuálne prvé kusy tabuliek s novým dizajnom by mohli byť dodané v blízkej dobe,“ doplnila.


Nové tabuľky sa vyrábajú v Banskej Bystrici v Automobilových opravovniach ministerstva vnútra. Za tabuľky sa bude platiť takmer o štvrtinu menej ako u externého dodávateľa, za štyri roky by sa tak malo usporiť približne 4,8 milióna eur. Štát má navyše dosah aj na riadenie.

Viaceré zavádzané zmeny sa týkajú nielen formy tabuliek a spôsobu vytvárania čísla, ale aj ich samotného dizajnu. Po novom by sa mala zjednotiť farebnosť pre všetky tabuľky na čierno-bielu a používať nový font. Na príprave nových poznávacích značiek sa podieľala Katedra vizuálnej komunikácie VŠVU v Bratislave



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu