Výdatné sneženie skomplikovalo dopravu v celom kraji. Aké sú lehoty pre sprejazdnenie ciest v správe ŽSK?


Foto: Výdatné sneženie skomplikovalo dopravu v celom kraji. Aké sú lehoty pre sprejazdnenie ciest v správe ŽSK? Foto: ilustračné

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja každoročne pripravuje Operačný plán zimnej služby, ktorý je jedným zo základných dokumentov organizácie činností pri zabezpečovaní zimnej služby v zimnom období. 

To spravidla začína vždy 1. novembra a končí 31. marca nasledujúceho roka. Krajská samospráva sa v tomto období zaväzuje v prípade nepredvídaných snehových zrážok, alebo iných zimných následkov zabezpečiť operatívne obnovenie zjazdnosti cestných komunikácií. 

V priebehu uplynulých dní bolo na území Žilinského kraja evidované množstvo snehových zrážok, ktoré komplikovali dopravu v mestách, horských priechodoch i na diaľniciach. Hasičský záchranný zbor zároveň informoval aj o viacerých nehodách, ktoré vznikli v dôsledku zľadovateného a klzkého povrchu vozovky. 


V tejto súvislosti sa verejnosti objavili mnohé negatívne výroky smerujúce práve k údržbe ciest. Cestári sú opäť zaskočení snehom, ako vždy,“ znel jeden z nich, zverejnený v skupine zameranej na monitorovanie dopravnej situácie v kraji. „Ďakujeme pani Jurinovej, ako aj všetkým ministrom dopravy za riešenie dopravnej situácie v Žiline,“ znel zase ďalší. 


Nie vždy však musí ísť o pochybenie cestárov a dôsledkom neupraveného povrchu ciest môže byť zvýšené množstvo snehových zrážok, pre ktoré sú odhrnuté cesty v krátkom časovom úseku opäť neprejazdné. 

Žilinský kraj sa však zaviazal dodržiavať časové lehoty pre zmierňovanie závady v zjazdnosti ciest. V Operačnom pláne zimnej údržby ŽSK je uvedené, že doba od zistenia vzniku závady v zjazdnosti ciest do doby výjazdu prvých mechanizmov k zmierneniu tejto závady nesmie byť dlhšia ako 30 minút.

V bežných podmienkach musí byť zaistená zjazdnosť v týchto časových lehotách po spáde snehu:

  • Na diaľniciach a rýchlostných cestách do 2 hodín
  • Na cestách zaradených do I. triedy do 3 hodín
  • Na cestách zaradených do II. triedy do 6 hodín
  • Na cestách zaradených do III. triedy do 12 hodín

Verejnosť tak môže i takouto formou dohliadať na to, aby bol sneh na problémovej komunikácii odhrnutý včas. Krajská samospráva zároveň zverejnila aj mapový portál, ktorý presne ukáže, kde sa vozidlo upravujúce povrch vozovky momentálne nachádza. 

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu by od utorka 13. decembra malo byť množstvo nových snehových zrážok minimálne. Stále však platia výstrahy I. stupňa pred nízkymi teplotami, ktoré na väčšine územia Žilinského kraja dosiahnú od -15°C do -19°C. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu