DPH pre gastrosektor bude dočasne znížená na 10 percent, neplatí to však pre rozvoz či osobný odber jedla


Foto: DPH pre gastrosektor bude dočasne znížená na 10 percent, neplatí to však pre rozvoz či osobný odber jedla Foto: ilustračné

Daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor by sa mala od januára dočasne znížiť z 20% na 10%. Novela zákona o DPH by mala prispieť k zlepšeniu podmienok pre podniky postihnuté pandemickou a energetickou krízou, ešte ju však musí schváliť parlament. 

Znížená sadzba dane by sa mala uplatňovať do konca marca 2023. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska však trojmesačnou lehotou nie je spokojná. Spadá totiž práve na obdobie, kedy majú hotely a reštaurácie dlhodobo najnižšie tržby. „Ak má byť pomoc efektívna a skutočne pomôcť, musí byť aplikovaná na obdobie dlhšie ako tri mesiace,“ uvádza AHRS. 

Podľa ministra financií Igora Matoviča by sa novelou zákona malo výrazne zlepšiť aj priznávanie tržieb v gastre. „Je to, myslím si, ústretový krok a verím, že pomôže,“ skonštatoval Matovič s tým, že je ochotný predĺžiť zníženie DPH aj na ďalšie mesiace, ak sa výrazne zlepší priznávanie tržieb. Podľa jeho slov sa v reštauračných službách priznáva približne len 35 % tržieb.

Znížená sadzba DPH však prináša aj množstvo otázok. Mala by totiž platiť len na jedlo, ktoré zákazníci skonzumujú priamo v reštaurácii, netýka jedla na rozvoz či osobný odber baleného jedla. V praxi by to teda malo znamenať, že jeden podnik bude ponúkať jedlo v dvoch rôznych cenách.

Novela zákona má preto aj mnoho kritikov. Podľa viacerých si totiž už ľudia odvykli chodiť do reštaurácie a využívajú predovšetkým donášky. K ďalšiemu rozporu dochádza v otázke nákladov na energie, ktoré sú v prípade rozvozu či konzumácie jedla priamo v prevádzke takmer rovnaké. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu