Čoskoro začne piata sezóna Žilinskej ligy tenisových amatérov. Vznikla, aby stmelila priateľstvá


Foto: Čoskoro začne piata sezóna Žilinskej ligy tenisových amatérov. Vznikla, aby stmelila priateľstvá Foto: Marián Žucha

Milujete tenis, ale nemáte si s kým poriadne zahrať? Poznáte už všetky ťahy a taktiky svojich pravidelných tenisových partnerov? Chýba vám pri hre súťaživosť a rozmanitosť? Pokiaľ ste aspoň na jednu z týchto otázok odpovedali áno, vaša nová obľúbená farba bude ŽLTA.

Pod touto skratkou sa v skutočnosti neukrýva farba, ale Žilinská liga tenisových amatérov, ktorú pred piatimi rokmi založil Marián Žucha. Dnes majú tenisoví nadšenci každého veku možnosť zaregistrovať sa do piatej sezóny úspešnej športovej súťaže. Registrácia je nezáväzná, pokiaľ sa však turnajov zúčastníte, máte možnosť vyhrať zaujímavé ceny a zároveň podporiť tých, ktorí to najviac potrebujú.

Ako pokračuje tento projekt, čo všetko liga hráčom ponúka, ako fungujú zápasy, kedy a kde sa hráva a s akou myšlienkou vznikla sa dozviete v rozhovore s jej zakladateľom a hlavným organizátorom. Marián okrem iného prezradí, aké sú plány na nasledujúcu sezónu a priblíži aj tradičný, dobročinný rozmer ligy.


Čo je to ŽLTA a ako vznikla?

ŽLTA je Žilinská liga tenisových amatérov. Je určená pre amatérskych, rekreačných, ale aj bývalých hráčov tenisu zo Žiliny a okolia. V ŽLTA figurujú hráči v podstate z celého Žilinského kraja. Rok 2023 napísal v poradí štvrtú kapitolu, kde sme mali hráčov zo Žiliny, Považskej Bystrice, Bytče, Hričova, Terchovej, Kysuckého Nového Mesta, Čadce, Skalitého, Rajca, Rajeckých Teplíc, Domaniže a z ďalších obcí a miest. Z Terchovej a Belej pochádzajú azda najväčší zanietenci, ktorí zvládajú hrať aj Terchovskú ligu, za čo im patrí uznanie. Hráčov máme aj z Oravy a tenisová liga sa stále rozrastá. Posledná sezóna bola prvýkrát nielen o slovenskej účasti, keď sa do nej zapojili aj kórejskí hráči a hráčky.

ŽLTA je môj projekt, ktorý vznikol v roku 2020 a to aj napriek Covidu. Kvôli tomuto faktoru najprv nebolo isté, či sa vôbec prvá sezóna v tomto roku uskutoční, alebo sa to celé odloží na inokedy. Nakoniec sa uskutočnila, aj keď začala značne neskôr kvôli Covid opatreniam. Mám blízkych kamarátov a ľudí, ktorí mi v tomto projekte pomáhajú, či už s webom, grafikou alebo pri usporadúvaní a chystaní vecí s finálovým a záverečným dňom, či turnajom pod hlavičkou ŽLTA v priebehu sezóny. Dokonca sa zapájajú aj samotní účastníci, a aj vďaka ich názorom a spätnej väzbe vieme ligu naďalej spoločne vylepšovať.

S akou myšlienkou si ligu založil?

Myšlienkou vytvorenia amatérskej tenisovej ligy je prepájať ľudí, ktorí si v Žiline a širšom okolí nemajú s kým zahrať. Nadobudnúť nové priateľstvá a stmeliť komunitu, ktorá sa tak dobre nepozná. Fungovali tu skôr malé skupinky alebo okruhy hráčov, ktorí poriadne nemali s kým hrávať. V tomto to ŽLTA naštartovala a rekreační hráči tenisu našli nových parťákov a ľahšie si teraz vedia vyhľadať niekoho na tenis. Nielen, že si dobre zahrajú na podobnej úrovni, ale následne si vedia pomôcť aj v rôznych oblastiach. V Žiline máme aj rôznych prisťahovalcov, ktorí mali ešte väčší problém si s niekým zahrať, pretože v Žiline nikoho nepoznali. Zapojili sa do ligy a problém sa vyriešil. Vďaka projektu ŽLTA sa utužila komunita a vznikli nielen výborné kamarátstva, ale aj spolupráce. A kto vie, ako som už spomínal, možno vďaka ŽLTA vznikne aj nejaká tá láska a pôjdeme na svadbu (smiech).

Ako funguje liga, zmenilo sa niečo od jej spustenia?

ŽLTA ligy sa hrajú počas letnej sezóny. Zakaždým ich chceme spustiť čo najskôr na jar, kedy sa už dá hrať vonku, na antukových dvorcoch. Naše súťaže potom trvajú približne do konca októbra, nanajvýš novembra. To už je však celkom neskoro a snažíme sa to nastaviť na skorší dátum ukončenia. Od 2021 máme dokopy osem líg, z toho šesť súťaží v dvojhre a dve v štvorhre. Jedna kategória v dvojhre, vekovo ohraničená, je liga 50+. Superliga je zas akousi výnimkou z amatérskej roviny. Do nej sa môžu prihlásiť aj hráči, ktorí v minulosti hrávali tenis pod trénerom alebo na okruhu v ktorejkoľvek vekovej kategórii a figurujú v nej aj tí najlepší amatérski tenisti z okolia. Ostatné súťaže sú v amatérskej rovine.

Samotné zápasy fungujú tak, že hráčom pred začatím sezóny urobíme na našom webe rozlosovanie zápasov na ligovú časť v každej súťaži. Hráči potom vedia, že si majú v rozpätí niekoľkých dní (približne 10) odohrať zápas s hráčom, ktorý im bol v danom termíne vylosovaný. Následne si dohodnú termín, ktorý obom alebo v prípade štvorhry všetkým štyrom vyhovuje, vyberú si areál, kde je voľný kurt. Keď sa dohodnú, informujú o zápase organizátora. Keď môžem, rád sa týchto zápasov zúčastňujem, z dôvodu, že hráčov poznám a zaujíma ma, ako zápasy dopadnú. Tým, že je okolo toho mnoho organizačnej práce a úsilia (stráveného však s radosťou a pretože ma to baví, to tak ani nevnímam), tak ma to vťahuje do deja. Navyše cítim aj istú zodpovednosť a potrebu zabezpečiť dobrý priebeh. Vnímam to ako takú moju vizitku. Na zápasoch robím hráčom aj foto-výstupy alebo videá na pamiatku a do našej galérie, nech je na čo spomínať. 

Rozhodcov nemáme, keďže to by bolo logisticky veľmi náročné a myslím si, že zbytočné. Hráme amatérsku súťaž a máme skvelých hráčov a ľudí v súťažiach. Môžem s kľudom povedať, že hrajú férovo a len výnimočne riešim drobný konflikt. Pre hráčov máme navyše krásne ocenenia za „fair play“ hru v každej súťaži, čím ich vieme motivovať hrať fér a udržať to tak na výbornej úrovni. Hráči zvyknú mať na zápasoch často aj svojich známych, ktorí vedia tiež férovo vyhodnotiť, kedy bol alebo nebol out. Samozrejme, emóciám sa v športe niekedy nevyhneme, čo som aj rád (smiech), lebo to k nemu, samozrejme, patrí. Mierne konflikty, ktoré sme doposiaľ mali, sa vyriešili zakaždým v pohode až skvele, podaním si ruky. Čo sa týka výsledkov zo zápasov, tak po ich konci hráči hlásia svoj výsledok organizátorovi, ktorý ich následne nahadzuje na webovú stránku.


Kde sa hrávajú ligové zápasy? Máte nejaké novinky?

Doteraz sme hrávali v troch areáloch v Žiline. Konkrétne v Kayman klube (v areáli nemocnice), na kurtoch žilinskej univerzity a na Rosinskej ceste za internátom pri SOŠ Dopravnej. Máme aj novinky. Na sezónu 2024 už riešime možnosti spolupráce aj s ďalšími areálmi a to nielen z dôvodu stále narastajúcej účasti v ŽLTA. Tento fakt nás teší, preto bude určite fajn zapojiť aj ďalšie tenisové areály, aby mali hráči viac možností na výber nájsť termín na odohratie svojich zápasov. Vnímali sme totiž, že nám to už poslednú sezónu v niekoľkých prípadoch nestačilo. Navyše nad areálom Kayman klubu visí stále veľký otáznik.

Kto sa môže prihlásiť?

Prihlásiť sa môžu ženy aj muži rôzneho veku. Najmladší účastník minulej sezóny ŽLTA 2023 má len 10 rokov a hral štvorhru po boku svojho otca. Najstarší účastník má úctyhodných 72 rokov a zápasí v štvorhre so svojim 67-ročným parťákom. Dosahujú veľmi kvalitné výsledky. Klobúk dole pred nimi. Je príjemné, že aj v takomto veku prichádzajú hráči do našej ligy a že sú stále aktívni. Čo sa týka menších detí, pre tie súťaže zatiaľ nerobíme, pretože ich nie je dostatočný počet. Hlavný dôvod je však ten, že v tomto veku sa skôr hrajú, spoznávajú s príslušenstvom a majú základy pohybu, takže to ešte podľa môjho názoru nie je na súťaženie. Hráči v našich ligách nie sú rozdelení podľa veku, jediná takto ohraničená kategória je spomínaná liga 50+, v ktorej hrajú hráči, čo dosiahli alebo v danom roku dosiahnu vek 50 rokov. Ostatné kategórie sú rozdelené podľa výkonnostnej úrovne.

Akým spôsobom sú hráči rozdelení do kategórií?

Hráči, ktorí hrali predošlú sezónu, sú v podstate zaradení. S novými hráčmi komunikujem telefonicky a následne ich rozdeľujeme. Na základe toho, akú spätnú väzbu mi dá nový hráč, s kým hráva, na základe jeho výsledkov, výkonnosti a štatistík. Tieto údaje nám napovedia, do akej úrovne alebo kategórie nového hráča zaradiť. Keď si nie som úplne istý a nájdem si čas, tak si idem s novým hráčom zahrať osobne, aby som vedel ideálne posúdiť, kam ho zaradiť. Už mám aj zopár “testerov” z ligy, ktorí sa tiež vedia na toto podujať a prihlásili sa mi, že radi si pôjdu zahrať s niekým novým a dajú mi potom echo, do akej súťaže hráča ideálne zaradiť. Ak niekoho úplne správne nezaradíme, až tak to nevadí. V každej sezóne totiž niekoľkí najlepší hráči postupujú o ligu vyššie a z posledných priečok zas zostupujú, aby našli seberovných súperov v inej súťaži v nasledujúcej sezóne. 


Ako hodnotíš poslednú sezónu oproti ostatným?

V poradí štvrtú sezónu hodnotím opäť ako najúspešnejšiu, nielen na základe štatistík. Zrušili sme jednu ligu v štvorhre pre menšiu účasť v nej a spojili ju do jednej, kde zas bolo podľa úrovne prihlásených viac dvojíc. Mali sme tak 7 líg. Dohromady sa v týchto ligách však odohralo takmer 550 zápasov, čo je opäť najviac. Narastá to úmerne s účastníkmi v ligách. Celkovo bolo viac ako 102 unikátnych hráčov, ktorí urobili viac než 135 účastí v ligách. To znamená, že niektorí hráči hrali viac kategórií (napríklad dvojhru aj štvorhru). Dvaja hráči sa zapojili až v troch kategóriách. Spĺňali totiž podmienky pre dvojhrovú ligu 50+, klasickú ligu v dvojhre podľa výkonnosti a zahrali si aj štvorhru. Odohrali tak poriadnu nádielku zápasov.

Hráči nám v minulej sezóne nielen pribudli, ale sa aj obmenili, pretože niektorí nemohli pokračovať z dôvodu zranení, presťahovania sa, odcestovania alebo jednoducho nechceli už ďalej hrať súťažne. Prišlo vyše 30 nových hráčov a to najmä z okolia Žiliny, čo je veľmi fajn pre oživenie jednotlivých súťaží. Aspoň vieme, že sa liga dostáva do povedomia aj v širšom okolí naprieč Žilinským krajom, už dokonca aj do Trenčianskeho kraja,  za čo som rád.

Na začiatku, v roku 2020, bolo v prvej sezóne 38 hráčov, ktorí boli rozdelení do dvoch líg v dvojhre podľa úrovne. Keďže teraz máme trojnásobok účastí a aktuálne sa ďalší noví hráči prihlasujú do sezóny 2024, tak to pravdepodobne robíme dobre. 

Ako sa dá prihlásiť na nasledujúcu sezónu?

Na našej webovej stránke zlta.sk máme vpravo, v hornej časti, tlačidlo pre nezáväznú registráciu do sezóny 2024. Stačí kliknúť, vyplniť a poslať nezáväzný formulár. Pred začiatkom sezóny (niekde v marci/apríli) nových hráčov postupne kontaktujem. Zistím, či stále majú reálny záujem, určíme kategóriu, v ktorej by si ideálne zahrali a následne posielam týmto hráčom záväznú registráciu.


Platia hráči štartovné?

Každý hráč uhradí určené štartovné na sezónu a následne už neplatí nič v rámci súťaže. V cene štartovného sú zahrnuté tenisové kurty v areáloch, s ktorými máme spoluprácu. Ďalej pre každého sada tenisových loptičiek, na konci sezóny ocenenia pre umiestnených, ako aj pre spomínaných fair play hráčov. Toto ocenenie určujú v ankete na konci sezóny samotní hráči, ktorí zahlasujú, s kým sa im najlepšie alebo „najférovejšie“ hralo.

V štartovacom balíku je zahrnuté aj posedenie s vyhodnotením a bohatým cateringom. Na konci sezóny máme v určený deň „finále“ turnajovej časti, kde sa okrem niekoľkých finálových zápasov uskutoční aj záverečný turnaj vo štvorhre v uvoľnenej atmosfére pre všetkých hráčov ŽLTA, ktorí chcú/môžu tento turnaj v daný deň absolvovať. Je to akási rozlúčka s outdoorovou sezónou. Potom nasleduje posedenie spojené s vyhodnotením uzatvorených súťaží. Odovzdávame trofeje, vecné ceny a rôzne poukazy. Posedíme si spoločne pri výbornom jedle a občerstvení. Debatujeme, spomíname a rozoberáme možné vylepšenia ŽLTA do neskorších hodín.

Čo ľuďom prináša účasť v lige?

Ľuďom alebo hráčom prináša liga predovšetkým pravidelný pohyb pri tom, čo ich baví, súťažný rozmer, poznanie ďalších herných štýlov a viac príležitostí na tenis. Odmenou sú nielen spomenuté ocenenia, vecné ceny, poukazy, ale predovšetkým spoznanie sa s novými ľuďmi a spríjemnenie si antukovej sezóny. To, že si človek nejde zahrať tenis len tak, ale môže si aj zasúťažiť, je pre mnohých motivujúce a buduje to disciplínu. V jednote je sila a páči sa mi, že vznikla super komunita, v ktorej si hráči vedia pomôcť aj v iných oblastiach a vznikajú nové priateľstvá. Ak to mám zhrnúť, tak liga je pre hráčov príjemným spestrením letnej tenisovej sezóny.

Dokáže sa v lige hráč vypracovať z amatéra na profesionála?

Myslím si, že hráči, ktorí už majú po dvadsiatke, sa len veľmi ťažko stanú profesionálmi (smiech). Tí, ktorí hrajú tenis, vedia, že tie správne návyky sa učia hlavne v detstve, asi od piatich rokov. Vtedy je dieťa ako špongia, nasáva a učí sa oveľa viac a rýchlejšie. Takže je veľmi malá šanca, že by sa u nás z amatéra stal profesionál. Môžem však povedať, že všetci sa zlepšujú, čo je skvelé. Niekto viac, iný menej, čo je prirodzené. Stále to však ostáva v tej amatérskej rovine. V sezóne 2021 sme mali niekoľko hráčok a hráčov, ktorí kedysi hrávali tenis, a po ŽLTA sezóne sa znovu aktívnejšie vrátili k tomuto športu. Zavolali ich napríklad z tenisového klubu Žilina a začali znovu súťažne hrávať za družstvá alebo sa začali venovať trénovaniu detí či dospelých. Veľmi ma to potešilo, aj keď to bolo potom na úkor ich ďalšej účasti v našej lige.


Aký je dobročinný rozmer ligy?

Je to taký element, ktorý ma sprevádza už od roku 2014, odkedy som začal organizovať športové a ekologické podujatia v Žiline. Keď bol nejaký výťažok, tak sme sa ho snažili venovať tam, kde môže reálne pomôcť. Školám, ambulanciám, ľuďom v núdzi a podobne. Dva roky dozadu som sa napojil na žilinskú organizáciu Klub pomoci, ktorá pomáha ľuďom v hmotnej núdzi či ľuďom bez domova a má na nich kontakty. Z prostriedkov, ktoré ostali z minulej sezóny, vo výške 1000 eur, som sa v mene všetkých účastníkov projektu ŽLTA rozhodol pomôcť tentokrát opäť vybraným ľuďom a skupinám. Najprv sme darovali Riškovi SMAčikovi (ktorého takto nájdete aj na Facebooku, ak by ste chceli pomôcť) poukaz v hodnote 500 eur. Následne už tradične, pár dní pred Vianocami som bol nakúpiť predovšetkým drogériu a kancelárske potreby v hodnote 300 eur pre Hospic milosrdných sestier v Trenčíne. Poslali sme im aj finančný dar v hodnote 200 eur cez klub pomoci, ktorý tomuto Hospicu robil vianočnú zbierku cez transparentný účet. 

Aké sú tvoje plány na ďalšiu sezónu?

Nad ďalšou sezónou visel azda doteraz najväčší otáznik, či budeme mať kde hrať, keďže počet účastníkov každoročne stúpa a jeden z areálov, kde sme odohrávali asi polovicu zápasov, nebol istý. Riešim však už posledné týždne postupne celý organizačný proces, ďalšie areály a aktuálne to vyzerá, že nebude problém. Snáď nenastanú nejaké komplikácie a podarí sa zorganizovať aj piatu sezónu. Mám pocit, že to bude s viacerými možnosťami areálov v Žiline a okolí ešte lepšie. Čo sa samotných líg týka, myslím že zostanú zachované. 

Na záver by som rád chcel poďakovať nielen všetkým účastníkom poslednej sezóny, ale tiež sponzorom, ktorí podali pomocnú ruku a bez ktorých by sa tento projekt neuskutočnil v takom rozsahu. Ďakujeme aj týmto spôsobom za podporu firmám a partnerom: Zigo - pracovné odevy, Makrošport, Žilinskému samosprávnemu kraju - poslancovi Denisovi Cáderovi, Madinger s. r. o., poslancovi Karolovi Haasovi, mestu Žilina a tiež našim mediálnym partnerom, ktorými sú Žilinak a TV Raj. Verím, že sa nám spoločne podarí usporiadať aj ďalšiu parádnu sezónu a ŽLTA tak napíše piatu kapitolu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok