VIDEO: V deň požiaru vozidiel na Hlinách horelo aj v blízkom paneláku, hasiči evakuovali 69 osôb


Foto: VIDEO: V deň požiaru vozidiel na Hlinách horelo aj v blízkom paneláku, hasiči evakuovali 69 osôb Foto: Čitateľ Slavomír

Začiatok tohto týždňa bol pre žilinských hasičov hektický. V priebehu jedného dňa došlo na rovnakom sídlisku vo vzdialenosti len niekoľkých ulíc k dvom požiarom. O udalostiach informovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

V pondelok 24. októbra v skorých ranných hodinách plamene poškodili niekoľko vozidiel zaparkovaných na Lichardovej ulici na Hlinách, pričom vznikla škoda v desiatkach tisíc eur. Krátko pred 20:00 hod. večer si zásah žilinských hasičov vyžiadal ďalší požiar v blízkosti rovnakého miesta.

Obyvatelia bytového domu na Gabajovej ulici vo večerných hodinách kontaktovali tiesňovú linku kvôli hustému dymu, ktorý sa šíril po spoločných priestoroch budovy. Na miesto okamžite vyrazili hasiči zo žilinskej stanice a tiež príslušníci Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

„Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že sa jedná o zadymenie bytového domu cez horizontálnu šachtu technologických rozvodov, ktoré sa šírilo z prízemia. Hasiči ihneď začali s evakuáciou osôb pomocou vyvádzacích masiek a do 10 minút lokalizovali požiar v elektrickej rozvodni bytu na 1.podlaží,“ popísal priebeh zásahu Michal Kypus, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.


Požiar sa hasičom podarilo úplne zlikvidovať krátko po 20:30 hod. Počas zásahu bolo z budovy núdzovo evakuovaných 69 ľudí, z toho deviati utrpeli zranenia alebo mali zdravotné ťažkosti. Jednu osobu transportovalo vozidlo Rýchlej zdravotnej pomoci do nemocnice na ďalšie ošetrenie. Evakuovaní obyvatelia bytového domu mohli dočasne využiť autobus, ktorý im poskytli hasiči.

„Hasiči zasahovali za pomoci autonómnych dýchacích prístrojov. Priestory v bytovom dome boli odvetrané pretlakovým ventilátorom. Zasahovalo 12 profesionálnych hasičov s 5-imi kusmi techniky. K požiaru bol privolaný zisťovateľ príčin vzniku požiarov. Ako príčina vzniku požiaru bola určená technická porucha na elektrickom ističi,“ doplnil Michal Kypus.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu