FOTO: Aupark si pre záujemcov pripravil šatník bez ekologickej záťaže, kompost s dážďovkami aj upcyklovanú módu


FOTO: Aupark si pre záujemcov pripravil šatník bez ekologickej záťaže, kompost s dážďovkami aj upcyklovanú módu
Galéria: 10 fotiek

OC Aupark Žilina zorganizovalo pod svojou strechou vo štvrtok 22. septembra a v piatok 23. septembra podujatie, ktoré pootvorilo dvere verejnosti k udržateľnému spôsobu života. Návštevníci si mohli vypočuť praktické tipy od fashion koučky, zakúpiť upcyklované módne doplnky aj zahĺbiť sa do populárneho kompostovania s dážďovkami.

V centrálnom priestore Aupark Žilina si záujemcovia o ekologické témy prelínajúce sa s bežným životom osvojili rady zo sveta textilného priemyslu. Dôležitosť správnych odevných návykov, ktoré nezaťažujú našu planétu a v konečnom dôsledku ani naše peňaženky, predstavila zástupkyňa fashion koučky Ľubici Kmeť Jakušovej.

Pod vlajkou Lubitsa Styling vznikli variácie outfitov, ktoré kombinujú udržateľné kúsky s oblečením cenovo dostupným pre širšiu verejnosť. Nosnou témou sa stala myšlienka, že jeden kúsok odevu sa môže stať súčasťou outfitu do divadla aj bežnej vychádzky do mesta, takže je možné ho posúvať o úroveň nižšie aj vyššie. Cieľom sa tak nestala imaginárna méta stopercentnej udržateľnosti, ale snaha o čo najmenšiu mieru dopadu konzumného života na životné prostredie.


Téma ekológie je v súčasnosti stále viac aktuálna. Okrem krokov, ktoré dlhodobo realizujeme v rámci budovy Aupark Žilina v snahe o čo najnižšiu ekologickú stopu, sme chceli prísť aj s novým riešením, ktoré ľudí prinúti zamyslieť sa nad témou udržateľnosti trochu inak,“ hovorí marketingová manažérka Aupark Žilina Júlia Molnárová Kráľová, ktorá tak poukazuje na spoluprácu s neziskovou organizáciou Dorka Bags. Staré reklamné bannery a plachty z nákupného centra sa totiž podarilo zmeniť na dizajnové ručne šité kozmetické taštičky.

Nový život použitým materiálom vdychuje aj Anna Štubňová. Pod rukami jej vznikajú jedinečné kabelky, ktoré kombinujú textilné materiály s uzávermi z plechoviek. „Problémom je, že postupy na tvorbu takýchto kabeliek nie sú nikde dostupné,“ uviedla autorka originálnych módnych kúskov, ktorá pri hľadaní správnej cesty k finálnemu produktu trávi hodiny.

Návštevníci eventu si na mieste mohli zakúpiť aj ručne robené náušnice s prírodnými motívmi či trendové doplnky do vlasov. Tie ich stvoriteľky vytvárajú zo starých pánskych kravát a iných textilných zvyškov. Jedinečné využitie našiel aj prebytočný elektroodpad, ktorý Alma.art mení na unikátne hmyzie brošne inšpirované nápadom Julie Alice Chappell.

Záujem o výrobu „čierneho zlata“ v posledných rokoch neustále narastá o čom svedčila aj návštevnosť stánku s praktickými radami o vermikopostovaní. Predstaviť túto myšlienku prišli nadšenci a členovia zo žilinskeho OZ Kompostujme, ktorí v popoludňajších hodinách počas workshopu predviedli, ako si založiť svoj vlastný kompost.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok