VIDEO: Po roku od zbúrania mosta na Obchodnej ulici v Žiline osádzajú oceľovú konštrukciu novej lávky


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Na ulici Obchodná na žilinskom sídlisku Vlčince prebiehajú práce na montáži novej lávky pre chodcov a cyklistov. V tejto súvislosti je časť cesty úplne uzavretá pre automobilovú dopravu. Vylúčené sú aj linky mestskej hromadnej dopravy. Obchádzková trasa je vedená po ulici Vysokoškolákov.

Lávka by podľa mesta mala byť uložená na piliere pomocou autožeriavu v jednom kuse. Uzatvorenie cesty sa netýka výjazdu od bytových domov v blízkosti lávky, pričom ostatných motoristov bude na zmeny v doprave upozorňovať dopravné značenie, ktoré sú z hľadiska bezpečnosti povinní rešpektovať.

Pôvodný most v havarijnom stave bol demontovaný koncom roka 2021. Výstavbu novej lávky zabezpečuje pre mesto súkromná spoločnosť LUMIZA, s. r. o., ktorá sa stala víťazom verejného obstarávania.


Pôvodný odhad počítal s celkovou cenou na úrovni 360-tisíc eur, samospráva napokon podpísala zmluvu na sumu 262-tisíc eur.  Nový most bude po dokončení široký viac než 4 metre a bude sa nachádzať vo výške takmer päť metrov nad cestou.

„Súčasťou záväzku zhotoviteľa je aj vykonanie predpísaných skúšok kvality a funkčnosti diela a odovzdanie dokladov o zhotovení diela - Dokumentácia kvality diela najneskôr ku dňu prevzatia diela,“ píše sa v uzavretej zmluve.

Záručná doba diela je 60 mesiacov, počas ktorých musí súkromná spoločnosť niesť zodpovednosť za kvalitu prác a výrobkov. Pokiaľ teda samospráva zistí po prevzatí diela nekvalitu či vadu, firma ju musí odstrániť. Mesto si pritom môže nárokovať opravu zjavných aj skrytých vád.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu