Na Orave našli zaujímavý archeologický nález, plomba z 19. storočia sa do Dolného Kubína dostala až z Rigy


Foto: Na Orave našli zaujímavý archeologický nález, plomba z 19. storočia sa do Dolného Kubína dostala až z Rigy Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Krajský pamiatkový úrad v Žiline v príspevku na sociálnej sieti zverejnil skromný, no zaujímavý archeologický nález z roku 1898. Ide o olovenú plombu, na ktorej sú v kruhopise odtlačené iniciály J. R. & Co a pod nimi sa črtá nápis RIGA. Plombu sa podarilo nájsť počas obhliadky na mieste budúceho bytového domu v Dolnom Kubíne.

Nález s hmotnosťou 10,96 g bol pravdepodobne využitý pri prepravovaní tovaru porcelánovej fabriky Jozefa Riebera. „Pri opise plomby sa uvádza, že spoločnosť sa nepodarilo vypátrať. No v odkaze od Tanye Flow sa spomína práve porcelánová fabrika Josepha Riebera, ktorá od roku 1868 existovala v bavorskom meste Selb,“ uviedol pamiatkový úrad.

Spoločnosť vďaka záujmu zákazníkov v minulosti rýchlo expandovala a z mesta neďaleko dnešných českých hraníc mala dosah pravdepodobne až v Pobaltí. Úrad preto konštatuje, že porcelán sa do regiónu Orava mohol dostať až zo samotnej vzdialenej Rigy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu