Polícia varuje: Deti ani zvieratá nenechávajte v aute, počas leta to môže mať smrteľné následky


Foto: Polícia varuje: Deti ani zvieratá nenechávajte v aute, počas leta to môže mať smrteľné následky

Počas letných mesiacov, keď vonkajšie teploty sú o čosi vyššie, sa auto mení na pec. Pobyt zabudnutého dieťaťa alebo zvieratka sa môže skončiť smrteľne. V prípade, že je von približne 37 stupňov a auto necháte na slnku, v priebehu hodiny sa zohreje na viac ako 46 stupňov. Hodina by stačila na to, aby malé dieťa neprežilo.

Polícia Slovenskej republiky preto pripravila stručné rady, ako pomôcť, pokiaľ je v rozhorúčenom aute dieťa či zvieratko. „Pokiaľ je dieťa pri vedomí a dýcha, presuňte ho do tieňa a opatrne ho ochladzujte,“ tvrdí polícia.

„Ak je v bezvedomí a dýcha, je potrebné ho uložiť do stabilizovanej polohy nabok a držať hlavu v záklone,“ dodáva s tým, že pokiaľ je dieťa v bezvedomí a nedýcha, tak je potrebné ho uložiť na chrbát na podložku, zakloniť hlavu a dať 5 vdychov do úst/nosa, 100 stlačení na hrudník za minútu. „Po 15 stlačeniach 2 vdychy, no vo všetkých týchto prípadoch treba vyhľadať doktora,“ doplnila polícia.

V prípade zvieratka je podstatné, aby bolo presunuté na tiché a chladné miesto. „Ochladzujte ho pomocou navlhčeného uteráka a zamerajte sa na slabiny, brucho, nohy a spodnú časť labiek,“ vysvetľuje polícia s varovaním, aby nikdy nepresúvali psa do vody. „Podajte mu malé množstvo tekutín a kontrolujte mu teplotu. Ochladzovanie zastavte pri 38.5 stupňoch Celzia,“ dodáva polícia s tým, že aj v tomto prípade treba vyhľadať veterinára.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu