Oprava mostných záverov na moste ponad Rosinskú cestu v Žiline stojí 215-tisíc eur, ukončená má byť v auguste


Foto: Oprava mostných záverov na moste ponad Rosinskú cestu v Žiline stojí 215-tisíc eur, ukončená má byť v auguste
Galéria: 9 fotiek

Na hlavnom ťahu zo Žiliny do Martina prebieha už druhý týždeň oprava poškodených častí mostného objektu. Motoristi tak na frekventovanej ceste prvej triedy I/18 musia okrem tradičných obmedzení a kolón strpieť ďalšie zdržania a dopravné zápchy. 

V dôsledku prác na jazdnom pruhu v smere do Žiliny bola premávka presmerovaná cez mestskú časť Celulózka. Po ukončení by sa mali pracovníci dodávateľskej spoločnosti presunúť na opačný smer. Organizácia dopravy pritom zostane zachovaná, výnimkou bude iba to, že sa autá idúce zo Žiliny presmerujú do protismerného pruhu.

Opravu poškodených mostných záverov realizuje bratislavská firma AQUA-VITA, spol. s. r. o. Celková cena prác sa pohybuje na úrovni 179 283 eur bez DPH, čo je 215 140 eur vrátane DPH. Zmluva, ktorú 20. mája 2022 so zhotoviteľom uzavrela Slovenská správa ciest, deklaruje najneskorší možný termín realizácie do ôsmich mesiacov od podpisu.

Zhotoviteľ poskytuje na stavebné práce záruku 60 mesiacov. Nezodpovedá však za vady, ktoré po odovzdaní a prevzatí stavby spôsobil objednávateľ alebo tretia osoba, ani za vady spôsobené bežným opotrebovaním, požiarom či vyššou mocou. Oprava mostných záverov má trvať do 21. augusta, čo je zároveň termín zrušenia dočasnej zmeny organizácie dopravy.


V súvislosti s dopravnými obmedzeniami a presmerovaním premávky bolo nevyhnutné zakázať prejazd autám idúcim z Trnového, Rosiny a Vlčiniec smerom na okružnú križovatku pri Vodnom diele. Dôvodom je odľahčenie cesty a zabezpečenie plynulej premávky z cesty I/18 cez Celulózku.

Napriek viacerým zvislým dopravným značkám však veľká časť vodičov zmeny nerešpektuje a cestou prechádzajú aj tak. Mestská aj štátna polícia v takýchto prípadoch rozdáva pokuty. Hliadky náhodne kontrolujú vjazdy do zákazu a vodičov zastavujú priamo pod mostom. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu