Mestské zastupiteľstvo v Žiline už o pár dní rozhodne o zavedení ochrany územia žilinského lesoparku Chrasť


Foto: Mestské zastupiteľstvo v Žiline už o pár dní rozhodne o zavedení ochrany územia žilinského lesoparku Chrasť Foto: Facebook/Žilinský lesopark

Klimatická kríza je vážnym problémom, ktorý by mal byť riešený aj na lokálnej úrovni. Prvé tropické horúčavy zasiahli Slovensko o niečo skôr ako po minulé roky a najhoršie sú na tom väčšie mestá, v ktorých dochádza v dôsledku rozsiahlych zastavaných plôch k prehrievaniu vzduchu. 

Jedným z riešení je výsadba nových či ochrana už existujúcich lesov a parkov. Výskyt zelene dokáže lokálne zmierniť negatívne dopady klimatickej krízy, ich osud však často býva v rukách miestnych samospráv. Otázkou klimatickej zmeny sa budú zaoberať aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline. 

V pondelok 20. júna 2022 budú rozhodovať o návrhu všeobecného záväzného nariadenia, ktorého cieľom je poskytnúť ochranu a lepšiu starostlivosť lesoparku Chrasť. Súčasťou navrhovaného územia je aj lúka nad Solinkami.

Tento návrh ako signatári podporili europoslanci Michal Wiezik, Martin Hojsík, autorka Bôrického parku Blanka Malá, urbanistka Ľudmila Priehodová a tisíce občanov, ktorý sa podpísali pod petície za vytvorenie Obecného chráneného územia a zachovanie prírodného charakteru lúky nad Solinkami. 



„Ochrana tejto lokality o rozlohe 88 hektárov spočíva najmä v stopke pre výstavbu a ničenie prírody. Okolo územia sa sťahuje developerská línia a je zrejmé, že tlaky budú narastať,” hovorí predkladateľ návrhu Peter Cibulka. 

Lesopark však aj po prijatí nariadenia bude naďalej slúžiť na oddych, aktívny relax aj outdoorové športové aktivity.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu