Aj zamestnanci Žilinskej župy budú do práce jazdiť na bicykli, registrácia do súťaže končí dnes


Foto: Aj zamestnanci Žilinskej župy budú do práce jazdiť na bicykli, registrácia do súťaže končí dnes Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Žilinský samosprávny kraj myslí ekologicky. Zamestnanci župy sa zapojili do 9. ročníka najväčšej slovenskej kampane podporujúcej rozvoj alternatívnej dopravy s názvom Do práce na bicykli. Informovala o tom žilinská župa príspevkom na sociálnej sieti.

Zamestnanci Žilinského samosprávneho kraja vymenia počas júna autá za bicykle. Cieľom tejto iniciatívy je ukázať ľuďom výhody alternatívnych možností dopravy, hlavne tej cyklistickej. Zapojiť sa môžu dvoj až štvorčlenné tímy tvorené zamestnancami jednej firmy alebo inštitúcie na Slovensku. Registrácia prebieha do dnes na oficiálnom webe kampane.


Za využívanie ekologickejšej formy dopravy, či už cyklistickej, pešej alebo hromadnej, môžu účastníci kampane vyhrať rôzne ceny. Sponzori iniciatívy venujú pre výhercov súťaže množstvo bicyklov, darčekových poukazov, tričká, sladkosti či mobilný telefón. Zapojené samosprávy zas môžu vyhrať cyklostojiská a cyklostojany.

Každý účastník súťaže môže počas jej trvania sledovať, aké množstvo oxidu uhličitého pomohol ušetriť svojej planéte. Počas predošlých ročníkov kampane organizátori navyše zistili množstvo výhod, ktoré prináša využívanie bicyklov na cestu do práce nie len samotným cyklistom, ale aj ostatným obyvateľom zúčastnených miest a obcí.

„Kampane na podporu cyklistickej dopravy prebiehali vo viacerých mestách. Počas nich sa zistilo, že keď určitá časť obyvateľov začala častejšie používať bicykel, zároveň tým vzrástla aj priemerná rýchlosť osobných automobilov. Zvýšením podielu cyklistickej dopravy pribudlo na uliciach viac voľného miesta, a v konečnom dôsledku to ocenili všetci užívatelia verejného priestoru, vrátane motoristov,“ uvádza oficiálny web kampane.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu