Žilinčania vytriedili minulý rok menej než polovicu odpadov, Kysucké Nové Mesto dosiahlo úroveň 68 percent


Foto: Žilinčania vytriedili minulý rok menej než polovicu odpadov, Kysucké Nové Mesto dosiahlo úroveň 68 percent

Žilinská samospráva nedávno informovala o aktuálnej úrovni a spôsobe vytriedenia odpadov na území mesta za rok 2021. Na základe týchto údajov z uplynulého roka sa vypočítava sadzba za uloženie komunálneho a objemného odpadu na skládku pre aktuálny rok 2022.

Žilina zaplatí tento rok sumu 18 eur za jednu tonu odpadu. Kľúčovým ukazovateľom pre určenie tohto poplatku je práve dosiahnutá úroveň vytriedenia, ktorá bola v meste niečo vyše 48 %. Celková úroveň vytriedenia sa vypočíta podľa vzorca, ktorý je zverejnený na internetovej stránke mesta.

Kompetentní pracovníci zo samosprávy zabezpečujú dvakrát do roka zber a prepravu objemných odpadov na účely ich zhodnotenia alebo zneškodnenia. Miesta a termíny zberu objemového odpadu určuje vždy mesto.

Objemový odpad môžu občania - fyzické osoby, poplatníci s trvalým pobytom na území mesta, odovzdať bezplatne na zberný dvor v Žiline na ulici Jánošíkova. Takto je možné odovzdať bezplatne na jednu osobu až 500 kilogramov odpadu.

Pre porovnanie - obyvatelia Liptovského Mikuláša vyprodukovali minulý rok 18 500 ton odpadu, z ktorého väčšinu tvoril práve zmesový komunálny odpad. Každý obyvateľ v priemere vyprodukuje 605 kilogramov odpadu za rok. Úroveň vytriedenia dosiahla 51 percent. 


Najlepšiu separovateľnosť dosiahli počas minulého roka v Kysuckom Novom Meste. Oproti roku 2020 zaznamenala samospráva nárast o 13 %, celkovo tak obyvatelia mesta vytriedili až 68 % odpadu.

S cieľom zvýšenia kvality života a životného prostredia prostredníctvom zvýšenej miery triedenia a tým zníženia poplatku za odpad začali v niekoľkých obciach Rajeckej doliny na vlastnú žiadosť elektronicky evidovať odpad z domácností.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu