Nepoužívajte pyrotechniku na území národného parku a v ochrannom pásme, vyzýva Správa NP Malá Fatra


Foto: Nepoužívajte pyrotechniku na území národného parku a v ochrannom pásme, vyzýva Správa NP Malá Fatra Foto: ilustračné - pixabay

Aj tento rok vyzývajú ochranári z Národného parku Malá Fatra širokú verejnosť, aby dodržiavala literu zákona a nepoužívala zábavnú pyrotechniku na území parku ani v jeho ochrannej zóne. Zvukové a svetelné efekty totiž rušia živočíchy a vo výnimočných prípadoch môžu tieto skončiť smrťou.

„Správa Národného parku Malá Fatra vyzýva návštevníkov národného parku, ako aj podnikateľské subjekty vyvíjajúce podnikateľské aktivity na území národného parku a v jeho ochrannom pásme, aby v súvislosti s oslavou nadchádzajúcich vianočných a novoročných sviatkov nepoužívali zábavnú pyrotechniku, respektíve nevykonávali činnosti, ktorých súčasťou bude používanie zariadení spôsobujúcich svetelné a hlukové efekty.“

Konkrétne v prípade Malej Fatry je to problematickejšie o to viac, že strmé údolia a skalné steny pôsobia ako rozširovač akustických nárazových vĺn, v dôsledku čoho sa výbuchy a záblesky zo zábavnej pyrotechniky šíria do diaľky a ich razancia klesá so vzdialenosťou len veľmi pomaly. Nadmerný hluk môže pre chránené druhy živočíchov predstavovať neúmerný stres s následkom nekontrolovaného správania.

„V prípade medveďa hnedého môže nastať prerušenie zimného spánku a v prípade samíc aj následne opustenie mláďat. Stresované dravé vtáky a sovy môžu naraziť do prekážok a vážne sa poraniť. Všeobecne stres u divo žijúcich zvierat a vtákov vyvoláva nadmernú fyzickú aktivitu a s ňou spojené nadmerné spaľovanie tukových zásob, čo v sťažených zimných podmienkach výrazne zvyšuje riziko úhynu v dôsledku zimy a vyčerpania,“ dodali ochranári.

Správcovia národného parku veria, že všetci si vychutnajú pokojné a zábavnou pyrotechnikou nerušené sviatky a že návštevníci aj široká verejnosť bude dodržiavať ustanovenia zákona, ktorý chráni faunu národného parku. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NP Malá Fatra