Rozpočet Žiliny atakuje hranicu 100 miliónov. Desatinu sumy by mali Žilinčania vidieť na investíciách, oživia centrum


Foto: Rozpočet Žiliny atakuje hranicu 100 miliónov. Desatinu sumy by mali Žilinčania vidieť na investíciách, oživia centrum Foto: Aj balustrádu čaká rekonštrukcia

Dnes skončené zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline bolo v niekoľkých ohľadoch rekordné, medzi inými dĺžkou trvania. Žilinskí poslanci nestihli včera prerokovať všetky naplánované body rokovania, a preto pokračovali dnes doobeda. Pretrvávajúce opatrenia presunuli rokovanie do virtuálneho priestoru.

Prívlastok rekordný má tiež rozpočet, ktorým Žilina bude uzatvárať súčasný rok. Po 12. úprave sa jeho výška blíži k okrúhlej hranici 100 miliónov eur. V roku 2011 uzatváralo vedenie rozpočtový rok na úrovni 75 miliónov eur, objem mestskej kasy narástol za dekádu o takmer tretinu. Napriek súčasnej pandémii koronavírusu.

Schvaľovaním úspešne prešiel tiež návrh rozpočtu na budúci rok, počas 12 mesiacov v roku 2022 bude Žilina pracovať s naplánovanou sumou najmenej 95 miliónov eur. Rozpočtové zmeny zvyčajne navýšia rozpočtovanú sumu a tak je veľmi pravdepodobné, že stomiliónovú hranicu pokorí Žilina práve budúci rok. Vyše desať miliónov z nich je alokovaných na kapitálové výdavky.

Historické centrum Žiliny prejde potrebnou obnovou

Žilinčania sa v supervolebnom roku, kedy budú rozhodovať o obsadení pozície primátora aj predsedu Žilinského samosprávneho kraja, dočkajú výrazného množstva investícií, medzi nimi nechýba obyvateľmi roky požadované oživenie historického centra Žiliny.

Ak sa podarí naplniť plán, rekonštrukcia začne na Novom Bulvári, v mestskej pamiatkovej rezervácii vrátane balustrády a ukrátené o modernizáciu nebude ani Námestie Andreja Hlinku s parkom SNP. Z ťažiskového verejného priestranstva sa len prednedávnom podarilo dostať nadrozmernú televíziu a postupne mesto koná smerom k odstráneniu stĺporadia s predajnými stánkami.

Radnica chce časť výdavkov hradiť z prostriedkov bankového investičného úveru vo výške 5,28 miliónov eur. Z finančnej náhrady vo výške spoločenskej hodnoty drevín bude zrekonštruované stromoradie na Národnej ulici.

Bratislavská ulica a Mojšova Lúčka sa môžu tešiť na budovanie ihrísk, na Puškinovej obnovia mobiliár aj asfaltový povrch. V budúcom roku pokročí výstavba atletického oválu pri univerzite, kde je mesto partnerom s polovičnou účasťou.

Na uliciach Osiková a Smreková doplnia verejné osvetlenie, a pribudne aj osvetlenie na dnes reštaurovanom Kostole obrátenia sv. Pavla – Sirotári.

Spravovať a udržiavať miestne komunikácie plánuje žilinská samospráva za necelé 4 milióny eur. V oblasti bytovej výstavby mesto zapojí niečo málo vyše 58-tisíc eur z rezervného fondu, poputujú na kroky v súvislosti s dlho odkladanou novostavbou polyfunkčného bytového domu na Dlabačovej ulici.

S výnimkou niekoľkých zakúpených bytov v centre na ulici 1. mája, obývateľných len čiastočne, tak počas aktuálneho volebného obdobia Žilina nenavýši bytový fond. Dostupnosť bývania v Žiline kopíruje celoslovenský trend - naďalej sa zhoršuje.

Odhad príjmov z odvodov od poskytovateľov hazardných hier zostáva na úrovni 300-tisíc eur. Reálny stav vybratých prostriedkov, ktoré tvoria približne tridsatinu prehratých peňazí v herniach a kasínach, bude známy až po uzatvorení rozpočtového roku.


Zo závislosti bude naďalej profitovať rozpočet, na jedno euro príjmu v mestskej kase musia hráči prehrať tridsať

Teoreticky môže klesať, ak sa záujem návštevníkov, a najmä závislých osôb a patologických hráčov,  o kamenné herne zníži. Rovnako ale môže narásť, keďže v poslaneckom zbore sa včera nenašiel dostatok hlasov na to, aby obmedzili možnosť vzniku nových herní a kasín.

Návrh, ktorý by do roku 2025 postupne eliminoval prítomnosť prevádzok takzvaného tvrdého hazardu, neprešiel o dva hlasy. Podporu nedostal ani od poslancov, ktorí sa roky profesne starajú o zlepšenie podmienok pre vyrastanie žilinskej mládeže alebo zlepšovanie podmienok pre marginalizované skupiny.

Prehľad poslancov a ich hlasovanie sa nachádza v samostatnom článku pod týmto odstavcom.

Návrh rozpočtu mesta Žilina na rok 2022 je zostavený ako vyrovnaný, celkové rozpočtové príjmy aj výdavky sú v objeme 95 932 805 eur. Zároveň narastú ročné členské príspevky mesta za členstvo v organizáciách a združeniach.

Na úroveň 164-tisíc eur ich dostane najmä účasť vo vlastnom inovačnom centre, ktoré vzniká v spolupráci so župou a univerzitou. Členský poplatok na úrovni 125-tisíc pomôže rozbehnúť centrum s cieľom vytvoriť atraktívny región a prebudiť inovačný potenciál.

Vďaka nemu by bolo mesto atraktívne pre mladých ľudí pre život. InoVia, ako sa združenie bude volať, poskytne aj konzultácie a poradenstvo či pomôže so vznikom start-upového prostredia. V prípade fungovania inovačného centra na podobnej úrovni ako sú inšpiratívne príklady neďaleko od Žiliny, sa členský poplatok násobne vráti.

Okrem toho je mesto súčasťou Združenia miest a obcí Slovenska (8 300 eur poplatok) aj Únie miest Slovenska (10 500 eur poplatok). Účasť v združení Partnerství pro městskou mobilitu stojí ďalších 8-tisíc eur.

Kam pôjdu peniaze na investície v Žiline v roku 2022


ÚčelSuma
Územné plánovanie (ÚHA)122 640
Podporná činnosť - správa mesta1 409 426
Mestský informačný systém70 000
Príprava a implementácia rozvojových projektov246 000
Cintorínske služby108 500
Mestský rozhlas2 500
Verejný poriadok a bezpečnosť1 000
Zvoz, odvoz a likvidácia odpadu153 710
Mestská hromadná doprava181 200
Správa a údržba pozemných komunikácií3 975 000
Materské školy1 172 989
Základné školy183 974
Záujmovo-vzdelávacie a voľnočasové aktivity6 500
Podpora kultúrnych stredísk4 000
Športové zariadenia mesta Žilina106 000
Zimný štadión201 000
Verejná zeleň216 910
Detské ihriská a športoviská650 860
Verejné osvetlenie265 500
Mestský mobiliár (fontány, lavičky, verejné WC…)1 000
Zásobovanie vodou, odkanalizovanie565 161
Starostlivosť o spoločenské zvieratá1 000
Bytová výstavba - investície58 100
Podpora rodín s deťmi4 480
Služby dôchodcom1 000
Opatrovateľská služba531 000
Spolu na investície10 239 450


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu