AKTUÁLNE: Tvrdý hazard bude v Žiline aj po 2025, nové herne budú môcť vznikať naďalej. Návrh neprešiel o dva hlasy


Foto: AKTUÁLNE: Tvrdý hazard bude v Žiline aj po 2025, nové herne budú môcť vznikať naďalej. Návrh neprešiel o dva hlasy Foto: Vydýchnuť si môžu aj majitelia budov, kde sídlia herne. Príjem z prenájmu zostane v ich vreckách

Prevádzkovať tvrdý hazard a vytvárať nové podmienky pre závislosť na gamblingu bude možno v Žiline aj naďalej, pred niekoľkými chvíľami totiž poslanci nenašli trojpätinovú väčšinu na to, aby schválili návrh na zákaz umiestňovania herní a kasín v Žiline.

Ak by sa všeobecne záväzné nariadenie schválilo, už od budúceho roka by nebolo možné udeľovať nové licencie pre kasína a herne na území mesta. K takémuto kroku sa uchýlili v Trstenej pred dvoma rokmi, a podľa doterajších skúseností vnímajú nariadenie pozitívne. Časť poslancov v Žiline sa s návrhom nestotožnila.

Keďže na schválenie všeobecne záväzného nariadenia bola potrebná trojpätinová väčšina z prítomných poslancov, pri počte 29 prezentovaných zastupiteľov bolo nutné nájsť 18 súhlasných hlasov.

Za takéto obmedzenie vzniku prevádzok pre poskytovanie možnosti hrania tvrdého hazardu napokon hlasovalo len 16 poslancov. Sedem poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline bolo proti, štyria sa zdržali a dvaja nehlasovali.


Výsledok hlasovania
SúhlasímBarbora Birnerová
Dominik Hriník
Dušan Maňák
František Talapka
Igor Habánik
Iveta Martinková
Ján Ničík
Ján Pažický
Ľubo Bechný
Marek Richter
Miriam Šuteková
Peter Cibulka
Peter Ničík
Ľuboš Plešinger
Vladimír Randa
Zuzana Balogová
NesúhlasímBranislav Delinčák
Jozef Augustín
Jozef Juriš
Lukáš Milan
Martin Kapitulík
Peter Durmis
Rastislav Johanes
Zdržiavam saAnton Trnovec
Ľudmila Chodelková
Martin Barčík
Róbert Kašša
NehlasovaliDenis Cáder
Ondrej Šoška

Predkladajúci poslanci podporili svoj návrh aj názorom verejnosti, keď predložili petíciu s viac ako 1 700 podpismi. Od dnešného rána sme spustili medzi čitateľmi Žilinak.sk na sociálnej sieti Facebook anketu, pýtali sme sa ich, aký zastávajú názor na podobné opatrenie.


Vo všetkých známych prieskumoch verejnosť návrh podporuje

Na otázku v znení “Mali by dnes poslanci zakázať herne a kasína na území Žiliny” bolo možné hlasovať odpoveďami ÁNO/NIE, k poludniu boli hlasy výrazne v prospech návrhu - za hlasovalo takmer 88 percent hlasujúcich.

Viceprimátor Vladimír Randa pred hlasovaním zopakoval, že tvrdý hazard predstavuje model, kedy veľké množstvo ľudí peniaze prehráva a zopár ľudí na tom zarobí. Zároveň ale náklady spojené s riešením problému znáša celá spoločnosť, z jej zdrojov sú hradené náklady na liečenie a vyrovnanie sa s negatívnymi externalitami hazardu. 

Tesne pred hlasovaním potvrdil, že v prípade neúspechu boj za obmedzenie tvrdého hazardu v Žiline nekončí. Téma tak s najväčšou pravdepodobnosťou bude ešte súčasťou zasadnutí v blízkej budúcnosti:

„Bez ohľadu na dnešný výsledok, ak by návrh neprešiel, v petícii určite budeme pokračovať. A nabudúce prídeme na zastupiteľstvo a budem mať násobne vyššiu podporu. Budeme mať 10 tisíc podpisov, a keď bude treba, budeme aj druhýkrát, tretíkrát a štvrtýkrát návrh predkladať. Pretože pre nás je to jednoznačná hodnotová otázka a boli by sme radi, aby sa to stalo hodnotovou otázkou aj pre tých zvyšných, ktorí o tom rozhodujú,“ uzavrel Randa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu