Sirotársky kostol v Žiline po obnove nasvietia z fasády aj stĺpov verejného osvetlenia


Foto:  Sirotársky kostol v Žiline po obnove nasvietia z fasády aj stĺpov verejného osvetlenia Foto: Vizualizácia nasvietenia Sirotárskeho kostola. Zdroj: UNIZA

Kostola obrátenia svätého Pavla na Mariánskom námestí v Žiline prechádza rozsiahlou rekonštrukciou najmä vďaka podpore z grantu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a darom dobrovoľníkov. Po jeho dokončení sa na výslednej podobe bude podieľať aj mesto Žilina, a to nasvietením historickej budovy.

Zaujímavosťou je, že stará fasáda bola v minulosti využitá aj na takzvaný videomapping, teda premietanie na historický objekt. Video na oslavu výročia spoločnosti Kros pracovalo kreatívn s jednotlivými prvkami.



Po rekonštrukcii bude fasáda v pôvodnej farbe, meniť sa bude aj krytina na veži, ktorá dostane prírodnú bridlicu. V reštaurátorskom výskume identifikovali ako pôvodné farby, typické pre jezuitskú farebnosť, sivo-čiernu grafitovú, kombinovanú s bielou farbou a s prvkami iluzívnej výzdoby.

„Okrem farebnosti fasád výraznou zmenou bude aj krytina veží na prírodný tmavý kameň - bridlica. Novinkou bude i obnovenie a sfunkčnenie vežových hodín. Čo sa týka čelnej fasády kláštora v podlubí, po rekonštrukcii pribudnú dve nové okenné výplne,“ uviedol v marci pre Žilinak.sk brat Tomáš Fusko, kapucín a zároveň koordinátor reštaurovania.

Zo simulácie architektonického osvetlenia kostola, ktorú vypracovali odborníci z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzite v Žiline je jasné, že kostol bude nasvietený svetlami z fasády aj zo zeme pri pätách arkád. Zároveň sa svetlá budú nachádzať na parapetoch okien a celkovú atmosféru dotvorí osvetlenie zo stĺpov verejných lámp. Teplotne sa biele farby budú pohybovať v rozpätí od 4000 do 3000 Kelvinov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu