Tip na výlet: Poznáte „hadie“ chodníky v okolí Žiliny? V Malej Fatre ich je hneď niekoľko


Foto: Tip na výlet: Poznáte „hadie“ chodníky v okolí Žiliny? V Malej Fatre ich je hneď niekoľko

Neďaleko Žiliny v Lúčanskej Malej Fatre sa nachádzajú traily (z angl. prekladu: pohyb vo voľnej prírode, pozn. autorky), ktoré lákajú cyklistov, bežcov či klasických turistov z celého Slovenska či zahraničia. Niektoré z týchto trás sú budované, niektoré vytvorené prírodou.

My sa však zameriame na tie prírodné, neďaleko obcí Višňové a Turie. Podľa niektorých aktívnych návštevníkov vznikli z bývalých poľovníckych chodníkov ešte za čias grófa Balestréma (r. 1916). Ten bol vášnivý poľovník, a preto dal postaviť lovecký kaštieľ v Kunerade a vybudovať chodníky v okolí.

Dostanete sa k nim aj dolinou a ťahavými serpentínami z obce Turie, ktorá vyvrcholí na lúkach pod Minčolom (1364 m. n. m.). Okrem vysokého prevýšenia a nádherných výhľadov zaujali aj ich názvom. Prírodné traily v Malej Fatre totiž boli cyklistami pomenované po hadoch.

Taipan

Prvá trailová trasa z vrchu lúk pod Minčolom sa nazýva Taipan, čo je zároveň aj názov menej známeho, no zato najjedovatejšieho hada, ktorý žije na pobreží Austrálie či Papui Novej Guinei. Jeho jed dokáže usmrtiť človeka približne do jednej hodiny. Ten náš Taipan, ktorý sa nachádza v žilinskom okrese, zjazdíte na horskom bicykli približne za viac ako polhodinu, má dĺžku 4,2 kilometra a podľa horských cyklistov, ktorí tam jazdia, dostal také meno právom a pochopíte to hneď po jeho zjazdení. 

Cyklisti, ktorí na tomto traile jazdia, tvrdia, že ho v niektorých úsekoch treba aj vyšliapať, niekde je príliš klzký a tvoria ho kamene a korene a celková obťažnosť sa tým pádom zvyšuje. Čo pre niektorých jazdcov tohto typu terénu zaručuje zábavnosť. 

Slepúch

Z Taipanu sa postupne dostanete na trailovú trasu pomenovanú podľa hada Slepúch. Je nenáročný a má dĺžku 1,5 kilometra a jeho približne 15-minútovým zjazdením dolu dosiahnete spád o takmer 400 m. n. m. Podľa niektorých cyklistov na trail reportoch (webstránka, ktorá uvádza recenzie cyklistov na trailové trasy, pozn. autorky) je však potrebné si dať pozor na občasné popadané stromy zväčša na konci jeho úseku.

Vretenica

Po zjazdení dvoch technickejších „hadov“ sa môžete presunúť po zvážnici a pred vami sa bude nachádzať ďalší trailový „had“ – Vretenica. Má celkovú dĺžku 2,3 kilometra a zjazdíte ho približne za 20 minút. Podľa recenzií cyklistov si taktiež treba dávať pozor na popadané stromy či konáre a klzkejší povrch. Jeho trasa je vlniaca, raz stúpajúca, raz klesajúca. Slúži aj ako prepojenie do Višňovskej doliny, z ktorej sa dostanete stúpaním do najznámejšieho trailového „hada“ Anakonda.



Anakonda

Legendárny a viac známejší trailový „hadík“ má dĺžku 3,6 kilometra, zjazdíte ho za necelých 20 minút a väčšinu jeho trasy iba klesáte. Pozor na turistov či bežcov, úsek je totiž využívaný aj na trailový beh a tzv. „pomocný“ výstupový chodník na Minčol. Podľa trailistov prebiehala v tejto oblasti v roku 2018 masívna ťažba, čo spôsobilo rozšírenie na šírku lesnej cesty a zničenie strednej časti. Na niektorých úsekoch sa nachádzajú aj popadané konáre či stromy. Stále však patrí medzi najnavštevovanejšie a najobľúbenejšie traily. My sme si ju tiež užili, ale z tej turistickej stránky.

Všetky vyššie spomenuté trailové „hadíkové“ trasy sa dajú určitým spôsobom zjazdiť aj spolu a majú dokopy približne 35 kilometrov a 1350 výškových metrov. Na bicykli vám to „odkusne“ z vášho voľného času asi 4 – 6 hodín.

Štrkáč

Pri trailovom „hadíku“ Anakonda leží aj o kus menší Štrkáč. Je nenáročný a dlhý viac ako jeden kilometer s miernym stúpaním. Jeho trasa vám bude trvať približne 15 minút. Na trailových stránkach ho hodnotia ako zväčša čistý terén, no trochu zarastený trávou.


Zmija

Samostatný trail pomenovaný Zmija je nazývaný v „cyklokruhoch“ aj ako „Po modrej“, keďže sa začína na Martinkách pri vysielači (Veľká Lúka) a ide po modrej turistickej značke dolu. Jeho koniec je v Rajeckej doline pri Kunerade. Má 2,7 kilometra, začína ako hôľny chodník a postupne prechádza aj lesom. Trasa by nemala trvať dlhšie ako 20 minút. 


Poznámka autorky na koniec: Počas toho, ako budete prechádzať Vretenicou a Anakondou, skúste sa obzrieť aj na okolie, naskytne sa vám takýto krásny výhľad aj na vrch v severnej časti Lúčanskej Malej Fatry Hoblík (934 m. n. m.). 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu