Na novej výstave v Kaštieli Radoľa si môžete zaspomínať na začiatky výpočtovej techniky a herných konzol


Foto: Na novej výstave v Kaštieli Radoľa si môžete zaspomínať na začiatky výpočtovej techniky a herných konzol

Výdobytky modernej techniky sa menia doslova zo dňa na deň. Vidieť to môžeme už len pri obyčajných smartfónoch, ktoré obsahujú a dokážu omnoho viac, ako kedysi zvládlo niekoľko robustných zariadení dohromady. Život bez neustále sa vyvíjajúcej elektroniky si dnes mnohí nevedia ani len predstaviť. 

Každý, kto mal tú možnosť zažiť a vyskúšať si jedny z prvých zariadení ako klasický stolný počítač, herné konzoly, pamäťové zariadenia alebo videokazety, si určite rád zaspomína na počiatky výpočtovej techniky. Kysucké múzeum preto v spolupráci so súkromnými zberateľmi pripravilo v Kaštieli Radoľa zaujímavú výstavu Retrocom 2.0.

Vďaka viacerým skvelým kúskom, ktoré predstavia zberatelia J. Masnica a J. Jablonský vás môže výstava preniesť do čias počítačových začiatkov.

Súbežne s počítačmi sa vyvíjali aj herné zariadenia určené pre zábavu, ktoré svoj rozmach zažili na prelome 80-tych a 90-tych rokov. Práve v tom čase vtedajšie výdobytky modernej techniky oslovili aj zberateľov J. Masnicu a J. Jablonského.


Ich zbierky obsahujú ikonické kúsky súvisiace s výpočtovou technikou, počítačmi, hernými konzolami, pamäťovými médiami, disketami, kazetami,MP3, DVD prehrávačmi, databankami, ale nájdete tu aj prospekty, komiksy a rôzne postavičky a figúrky z hier.

Aj vďaka tomu si budú môcť pamätníci nostalgicky zaspomínajú na značky ako DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, MATO, PMD 85, TESLA, PP 01, PP 06, SUPER MARIO BROS, zatiaľ, čo ich deti zrejme nebudú veriť vlastným očiam.

Výstava poskytuje množstvo informácií o histórii počítačov, návštevníci si tak môžu zaspomínať, porovnať pokrok vo svete techniky alebo vidieť hernú konzolu z prelomu storočí. V priestoroch Radoľského kaštieľa bude prístupná verejnosti až do 14. februára 2022.

Miesto: Kaštieľ Radoľa
Dátum: 29.10.2021 - 15:00    14.02.2022 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu