Župné noviny v Žilinskom kraji bude doručovať už v poradí tretí dodávateľ, vydávanie sa predražilo o štvrtinu


Foto: Župné noviny v Žilinskom kraji bude doručovať už v poradí tretí dodávateľ, vydávanie sa predražilo o štvrtinu Foto: ilustračné

Od roku 2019 vydáva Žilinský samosprávny kraj vlastné tlačené periodikum pod názvom ZA kraj, pôvodným zámerom bolo distribuovať informácie do všetkých stránok na území samosprávy. Hoci župa sa na začiatku chválila znižovaním nákladov na platenú inzerciu v komerčných tlačených periodikách, dnes zostávajú printové médiá stále najväčším objemom z pohľadu zadávanej inzercie.

Podľa zverejneného prehľadu na webe samosprávy vyšlo najmenej deväť čísel, ako ale nasvedčujú reakcie našich čitateľov, župné noviny videli vo svojej schránke len niekoľkokrát. Vydávanie periodika ZA kraj sprevádzajú od začiatku problémy v oblasti distribúcie.

Keď sme sa pred dvoma rokmi po distribúcii prvých dvoch čísel pýtali našich čitateľov, či dostali do schránky posledné číslo novín, až 91 percent odpovedalo záporne. Kde skončili vytlačené kusy je otázne, o ich distribúciu sa mal postarať vysúťažený dodávateľ tlače, spoločnosť regionPRESS.

Žilinský samosprávny kraj vtedy priznal, že nedostatky s distribúciou evidoval už od prvého čísla a následne zaviedli náhodné kontroly. Zároveň získali zľavu distribútora, teda spoločnosti z Trnavy.

Tá v minulosti oficiálne patrila bývalému predsedovi vlády a súčasnému ministrovi financií Igorovi Matovičovi z rovnakého hnutia ako je predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. V tej istej spoločnosti podľa účtovnej závierky za rok 2004 najazdil súčasný minister financií úctyhodných 223 043 kilometrov na prenajatom vozidle Škoda Fabia v spoločnosti svojej matky, ak by jazdil každý deň vrátane sviatkov a víkendov, vychádzalo by to na vyše 600 kilometrov denne.

Firma regionPRESS tlačí župné noviny aj dnes, ich doručovanie objednáva kraj samostatne. V zákazke za minulý rok zvíťazila Slovenská pošta, pričom od našich čitateľov z Horného Považia a predovšetkým v okolí Žiliny sme zaznamenali sťažnosti, že župné noviny ani minulý rok nevideli vo svojich schránkach.


Náklady narástli za dva roky o štvrtinu z pôvodnej sumy

O správne doručenie šiestich vydaní ZA kraj počas najbližších dvanástich mesiacov do takmer 250 000 schránok na území Žilinského samosprávneho kraja sa pokúsi už v poradí tretí dodávateľ, ktorým je spoločnosť KOLOS s.r.o. Ten ponúkol doručovanie za 47 832 € s DPH, pričom súťažil s predošlými dvoma distribútormi.

Trnavský regionPRESS ponúkol 48 502,80 eur s DPH a Slovenská pošta nacenila distribúciu až na 81 219,60 eur. Víťazná firma KOLOS patrí medzi lídrov na slovenskom trhu v oblasti adresného aj neadresného doručovania, medzi klientmi uvádza napríklad DM drogerie či parfumérie FAnn.

Oproti roku 2019, kedy župa vydala prvé čísla, výrazne narástli náklady na celé informovanie touto formou. Kým podľa zmluvy so spoločnosťou regionPRESS z roku 2019 stálo tlačenie aj distribúcia všetkých šiestich čísel podľa rámcovej zmluvy najviac 79 080 eur, a následne celková suma narástla o približne ďalších 1 000 eur, z podpísaných zmlúv v aktuálnom roku vyplýva, že len samotná tlač bude stáť 50 100 eur, ktoré zaplatia obyvatelia.

Ďalších 47 832 eur bude stáť následná distribúcia, za dva roky sa tak vydávanie dvojmesačníku predražuje o necelých devätnásťtisíc eur. Župa v minulosti zaplatila sumu viac ako desaťtisíc eur za vkladanie periodika do komerčného týždenníka, vydávaného len na území Horného Považia.

Obyvatelia tak za to, aby získali informácie o dianí na území kraja, zaplatili najskôr v podobe vytlačenia, následne plateného vkladania a tretíkrát v prípade, že si titul zakúpili.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu