Od štvrtka sa predlžuje zákaz vychádzania až od 21:00, núdzový stav potrvá ďalší mesiac


Foto: Od štvrtka sa predlžuje zákaz vychádzania až od 21:00, núdzový stav potrvá ďalší mesiac Foto: ilustračné - pixabay.org

Výnimka zo zákazu vychádzania bude trvať od 5:00 hodiny ráno do 21:00 hodiny večer, na včerajšom rokovaní schválila predĺženie o jednu hodinu Vláda Slovenskej republiky. Zároveň jej členovia predĺžili trvanie núdzového stavu, a to najmenej do 28 mája 2021.

Prekladatelia z rezortu zdravotníctva argumentovali tým, že epidemicky sa situácia síce zlepšuje, avšak stále nie je taká, aby sme si mohli dovoliť úplne uvoľnenie. Núdzový stav predĺžili členovia vlády aj preto, že v prípade rýchleho nárastu počtu infikovaných by bolo potrebné operatívne zavádzať opatrenia. Predĺženie núdzového stavu je tak poistkou voči tomu, aby ho nebolo potrebné prijímať na poslednú chvíľu.

„Pri aktuálnom počte 230 ventilovaných a 1 700 pacientoch sa situácia v nemocniciach dá aj naďalej považovať za núdzovú. Na rozdiel od minulého roku je v populácii prevalentný omnoho infekčnejší a smrtnejší variant SARS CoV-2 B117. Jedným z typických znakov tohto variantu je, že situácia sa dokáže veľmi rapídne zhoršiť, avšak epidemický pokles je pomalý,“ informuje predkladacia správa.

Otvorenie fitnesscentier a reštaurácií môže byť podľa vlády problém

Doteraz bolo vydaných približne 320 príkazov ministra zdravotníctva ohľadom organizácie zdravotníckeho zabezpečenia podľa zákona o hospodárskej mobilizácii, týka sa to reprofilizácií, hygienických alebo protiepidemických opatrení.

Ak by nebol núdzový stav predĺžený a musel by byť v prípade zhoršenia situácie vyhlásený nanovo, približne 100 z týchto opatrení by muselo byť vydaných opätovne.

Spôsobilo by to narušenie súčasne nastaveného fungovania organizácie zdravotníckeho zabezpečenia v čase pandémie. Predkladatelia vyjadrili obavu, že otvorenie fitness centier a terás gastroprevádzok, ku ktorému došlo od včerajšieho dňa, bude mať negatívny vplyv na vývoj pandémie:


„Keďže došlo aj k otvoreniu fitness centier a gastroprevádzok, ktoré sú podľa názoru odborníkov jedny z najviac rizikových oblasti, ktoré budú mať negatívny vplyv na reprodukčné číslo v krajine, účinok tohto kroku bude možné merať až o dva týždne, keď sa nové infekcie prejavia symptomaticky a nové ohniská tak budú zaznamenané v zdravotníckom systéme.“

 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu