V Žilinskom kraji evidujú za minulý rok úbytok obyvateľov, dôvodom sú úmrtia aj sťahovanie


Foto: V Žilinskom kraji evidujú za minulý rok úbytok obyvateľov, dôvodom sú úmrtia aj sťahovanie Foto: ilustračné

Epidemiologická situácia si vyžiadala v Žilinskom kraji pokles celkového počtu obyvateľov, okrem zvýšenej úmrtnosti sa na ňom podieľa aj sťahovanie. O aktuálnych štatistikách prírastku a úbytku obyvateľstva v jednotlivých krajoch informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR).

Celkovo sa počet obyvateľov na Slovensku za uplynulý rok zvýšil o takmer dvetisíc ľudí, avšak prirodzený úbytok dosiahol hodnotu 2,5 tisíca osôb. Rozdiel medzi týmito hodnotami tak vytvorila migrácia z iných krajín.

„Celkový prírastok zachraňovala len vonkajšia migrácia, keď sa do krajiny prisťahovalo viac ľudí zo zahraničia, ako sa z nej vysťahovalo. Nárast celkového počtu obyvateľov SR v roku 2020 sa podarilo dosiahnuť len vďaka migračnému prírastku. Vývoj na regionálnej úrovni sa však rôznil,“ informuje ŠÚ SR.

Pri počítaní prirodzeného prírastku alebo úbytku, teda rozdielu medzi počtom novorodencov a počtom zomretých, sa dostalo do negatívneho stavu až päť krajov na Slovensku. Medzi nimi aj Žilinský. Tu evidovali štatistici prirodzený úbytok na úrovni 14 ľudí na sto tisíc obyvateľov. V preklade to znamená, že sa narodilo o 14 novorodencov menej ako zomrelo obyvateľov v prepočte na stotisíc.


Celkový úbytok obyvateľstva v Žilinskom kraji predstavuje až 54 osôb/100 000 obyvateľov, môže za to sťahovanie. Typicky ľudia odchádzajú do regiónov, kde je vyššia životná úroveň a viac pracovných príležitostí. Preto zaznamenal Bratislavský kraj celkový prírastok na úrovni 1 104 obyvateľov. Rovnako rástli celkové počty obyvateľov aj v Trnavskom kraji a Košickom kraji.

„Početne aj relatívne (pomerovo) najväčší celkový úbytok obyvateľov zaznamenal vlani Nitriansky kraj (o 2 798 osôb), čo predstavuje 420 osôb na 100-tisíc obyvateľov. V tomto kraji sa totiž okrem prevažujúcej úmrtnosti nad pôrodnosťou zaznamenáva už niekoľko rokov aj úbytok obyvateľstva sťahovaním do iných regiónov Slovenska. Podobné trendy, ktoré posilnili celkový úbytok obyvateľstva, sa prejavili aj v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji, kde celkový úbytok prekročil 330 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Štvrtým regiónom, ale len s miernym úbytkom obyvateľov, je Žilinský kraj. Minulý rok v ňom zaznamenali prirodzený úbytok aj úbytok sťahovaním,“ informujú štatistici.

Celkový počet úmrtí v Žilinskom kraji na koronavírus presiahol v apríli hodnotu 1150. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu