Žilina získala vďaka Nórskym grantom 1,3 milióna eur na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy


Foto: Žilina získala vďaka Nórskym grantom 1,3 milióna eur na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy Foto: ilustračné - unsplash

V závere februára nadobudli účinnosť projektové zmluvy s Ministerstvom životného prostredia SR, vďaka ktorým získa aj mesto Žilina viac ako 1,3 milióna eur na boj s klimatickými zmenami. Výrazným partnerom financovania projektov v deviatich mestách za 12 miliónov eur sú Nórske granty.

„Zateplenie budov, viac zelene, vodozádržné opatrenia a aj podpora alternatívnych spôsobov prepravy. Vďaka financiám z Nórskych fondov mestá budú môcť zlepšiť kvalitu bývania a znížiť produkciu emisií CO2, či posilniť schopnosť reagovať na klimatické zmeny prostredníctvom plánovania a realizácie konkrétnych opatrení,“ informuje rezort životného prostredia.

Z celkových priamych výdavkov za 1,3 milióna eur poputuje na zelenú a modrú infraštruktúru viac ako 636-tisíc eur, na zníženie energetickej náročnosti MŠ A. Kmeťa takmer 260-tisíc eur, na riadenie projektu 155-tisíc eur, na nákup dvoch elektromobilov 75-tisíc eur či vyše 73-tisíc eur na nákup kontajnerov na biologicky rozložiteľný odpad.


Projekt má zahŕňať aj spoluprácu s donorským partnerom, odhadované ročné zníženie emisií CO2 je na úrovni viac ako 6000 ton. Plánované ukončenie projektu je do 36 mesiacov odo dňa začatia realizácie projektu, teda dňa podpisu zmluvy.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu